Džihadisti koriste srpsku municiju

Beograd -- Srbija je među vodećim zemljama po poreklu municije koju koriste ekstremisti Islamske države u Iraku i Siriji,navodi se u istraživanju Konflikt armament riserč.

Izvor: Beta
Podeli

Municija koju koriste borci Islamske države u sukobima na severu Sirije i u Iraku, uglavnom dolazi iz Kine, Sovjetskog Saveza ili Rusije, SAD i Srbije, navodi se u izveštaju koji je danas objavio Balkan insajt.

Srbija je peta zemlja po redu na listi proizvođača čiju municiju koriste borci Islamske države, posle Kine, Sovjetskog Saveza, SAD i Rusije.

U izveštaju se navodi da borci Islamske države koriste municiju proizvedenu u 21 zemlji, u vremenskom intervalu od 1945. do 2014. godine.

"Dva perioda proizvodnje najzastupljenija su među tom municijom, a ona je najvećim delom proizvedena u Kini, Srbiji, Sovjetskom Savezu ili Ruskoj Federaciji i SAD", dodaje se u izveštaju te grupe.

Od 1.730 vrsta analizirane municije, 142 su proizvedene u Srbiji, 445 u Kini, 338 u Sovjetskom Savezu, 323 u SAD, a 154 u Rusiji.

Kada se prati samo municija proizvedena od 2010. godine, Srbija je četvrta zemlja porekla, posle Bugarske, Kine i Turske.

Od nedavno proizvedene municije iz Srbije, borci Islamske države koriste proizvode državne fabrike Prvi partizan iz Užica, navodi Balkan insajt.

Izveštaj grupe Konflikt armament riserč izrađen je na osnovu niza istraga na terenu u kurdskim oblastima u severnom Iraku i severnoj Siriji u julu i avgustu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 619 idi na stranu