Dačić: Španija neće priznati Kosovo

Beograd -- Vicepremijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da Španija neće menjati stav po pitanju nepriznavanja nezavisnosti Kosova.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Komentarišući nedavnu izjavu novog evropskog komesara za susedstvo Johanesa Hana da je pet članica EU koje nisu priznale Kosovo pokazalo "određeni pomak" po tom pitanju, Dačić je rekao da Han "neće uplašiti tih pet zemalja" i da ima "ozbiljnijih koji im prete i koji stalno vrše pritisak na njih".

"Tih pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova imaju dosta problema, ali, s druge strane, i cela Evropa i svet će imati problema zbog toga što su prihvatili određene principe jednostranog proglašenja nezavisnosti. Otvorili su Pandorinu kutiju koja se ne može tako lako zatvoriti", upozorio je Dačić.

Šef srpske diplomatije je ukazao na razliku između nedavno održanog referenduma o nezavisnosti u Škotskoj, koji je sazvan u dogovoru s vladom u Londonu, i onog najavljenog u Kataloniji, koji neće imati saglasnost Madrida.

"Princip ne sme da zavisi od toga da li se vi sviđate Moskvi ili Berlinu, Vašingtonu ili Briselu, nego da li je to u skladu s principima. Zato smo mi protiv jednostrano proglašene nezavisnosti", kazao je ministar Dačić.

On je izrazio uverenje da zemlje koje imaju taj problem na svojoj teritoriji zbog samih sebe neće priznati nezavisnost Kosova.

Dačić je primetio da ima dosta zemalja, poput Fidžija, koje su posetili predstavnici prištinskih vlasti i ubedili ih da priznaju Kosovo, a s kojima Srbija nema jake veze.

On je rekao da je o tome razgovarao i s premijerom Aleksandrom Vučićem.

"Mi sebi postavljamo pitanje: treba li da se bavimo sada time, treba li da radimo s tim zemljama, da imamo kontakte, ili treba da stvari prepustimo? Moje mišljenje, i naš zajednički stav, jeste da treba da radimo na jačanju veza", kazao je Dačić.

Španija, prema njegovim rečima, neće promeniti stav o Kosovu, ali neke manje zemlje, poput karipskih država, mogle bi to da učine pod pritiskom.

Ministar spoljnih poslova Srbije je napomenuo i da je Kosovo priznao relativno veliki broj zemalja, ali da je, po broju stanovnika tih zemalja, to ubedljiva manjina.

"Očekujem najpozitivniji izveštaj EK"

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić rekao je da očekuje da će izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije "sigurno biti najpozitivniji do sada". On je dodao i da očekuje da će biti i primedbi koje će se najverovatnije odnositi na gasovod Južni tok, Paradu ponosa i medijsku scenu.

Dačić je rekao da shodno pozitivnom izveštaju "očekuje da do kraja godine budu otvorena poglavlja 32 i 35, ali da je to za sada pod znakom pitanja, najviše zbog stava Nemačke.

Berlin je, dodao je Dačić, najpre smatrao da se pre tih poglavlja moraju otvoriti poglavlja 23 i 24 o pravosuđu i bezbednosnim pitanjima, "ali sada kada imamo bolje odnose onda su se složili da se to može i dogoditi, ali da poglavlje 35 treba da podrazumeva i implementaciju briselskih dogovora".

"Za to je neophodno da postoji i druga, prištinska strana. Sada mi dolazimo u situaciju da plaćamo cenu zbog toga što u Prištini još nije oformljena vlada", istakao je Dačić.

On je rekao da "za Srbiju nije od suštinskog značaja da li će nešto biti otvoreno u januaru ili decembru", već da međunarodna zajednica ima iskren odnos prema njoj.

"Gde je granica između namernog kočenja i dobronamernih primedbi... Mi ne možemo da učestvujemo u maratonu koji se zove "pomeranje cilja, da ne znamo koliko treba da trčimo", poručio je Dačić.

Govoreći o eventualnim primedbama u izveštaju koji će Evropska komisija objaviti 8. oktobra u Briselu, šef srpske diplomatije je naveo da će se one najverovatnije odnositi na izgradnju gasovoda Južni tok, oko koga, kako je dodao i u samoj EU postoje različita tumačenja.

On je rekao da je s jedne strane odlazeći komesar za energetiku Ginter Etinger rekao da Srbija može da započne radove na izgradnji tog gasovoda jer nije članica EU, dok je iz kabineta komesara za proširenje Štefana Filea poručeno da Beograd ne može da započne radove dok se ne rasprave sva sporna pitanja u vezi sa gasovodom kojim će gas iz Rusije, zaobilazeći Ukrajinu, doći do jugoistočne i srednje Evrope.

Dačić je poručio da je kao pitanje figurirala i Parada ponosa, ali "sada smo to skinuli s dnevnog reda".

"Jedno pitanje će biti vezano i za medijsku scenu, gde je takođe veoma bitno da se veoma argumentovano stavi do znanja šta je Srbija uradila na tom planu", istakao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 193 idi na stranu