"Srbija ne menja spoljnu politiku"

Stara Pazova -- Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je da Srbija neće promeniti spoljnu politiku, niti principe, već će brinuti o ekonomskim i državnim interesima.

Izvor: Beta
Podeli

"Mi ne krijemo da je naš nacionalni prioritet članstvo u EU i da to želimo što pre", rekao je Dačić i dodao da Srbiju čekaju strukturne reforme i nastavak dijaloga s Prištinom.

Dačić je ukazao da je za Srbiju važno i očuvanje dobrih odnosa "s tradicionalnim prijateljima".

"Obaveza Srbije da u potpunosti usaglasi svoju spoljnu politiku sa politikom EU očekuje se tek na kraju, a ne na početku pregovora o prijemu u EU", rekao je ministar.

Poručio je da je lako zemljama koje su već članice EU, jer ako one uvedu sankcije Rusiji ili Rusija njima, EU im nadoknađuje tu štetu.

“A ko će nama da nadoknadi štetu?", upitao je Dačić.

Naveo je da je nedavno imao izuzetno dobre razgovore s predstavnicima i Rusije i Ukrajine i da se niko iz te dve države nije naljutio na Srbiju zbog njenih stavova.

Srbija potpuno spremna za pregovore sa EU

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas u razgovoru sa opunomoćenikom nemačkog Ministarstva inostranih poslova za Jugoistočnu Evropu, Tursku i zemlje EFTA Ernstom Rajhelom da je Srbija potpuno spremna za pregovarački proces o članstvu u EU.

Dačić je naglasio spremnost Srbije da razvija i unapređuje sveukupnu saradnju sa Nemačkom, pri čemu intenziviranje političkog dijaloga igra važnu ulogu, saopštilo je Ministarstvo.

Srpski ministar je izrazio očekivanje da Nemačka pozitivno valorizuje politiku Vlade Republike Srbije na sprovođenju unutrašnjih reformi, učešće u dijalogu sa Prištinom i doprinos stabilizaciji regiona, kao i da nam pruži pomoć i podršku u pregovorima o članstvu u EU.

Sagovornici su razmotrili teme iz domena bilateralne saradnje, reformi u zemlji, dijaloga sa Prištinom, situaciju u regionu, kao i utiske i očekivanja nakon Konferencije o Zapadnom Balkanu, koja je, na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel, održana krajem avgusta u Berlinu.

Tokom razgovora o predsedavanju Srbije OEBS-om, posebno je pozdravljena kandidatura Nemačke za predsedavajućeg OEBS nakon Srbije.

Saradnja kroz format Trojke, u kojoj bi, pored Švajcarske i Srbije, bila i Nemačka, mogla bi značajno da doprinese rešavanju aktuelne krize u Ukrajini.

Rajhel je posetio Beograd radi učešća na Beogradskom bezbednosnom forumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 193 idi na stranu