Odbačena deca žrtava ebole

SZO je saopštila da je broj zaraženih smrtonosnom ebolom premašio 6.000 a da je do sada u zapadnoj Africi od te bolesti umrlo više od 3.000.

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.09.2014.

22:43

Default images

U pet afričkih zemalja do sada je od tog oblika hemoragične groznice umrla 3.091 osoba a inficirano je 6.574, preneo je Frans pres.

S druge strane, Fond UN za decu (UNICEF) saopštio je da je zbog smrtonosne groznice 3.700 dece ostalo bez jednog ili oba roditelja, a da rođaci odbijaju da se pobrinu za siročad u strahu da se i sami ne zaraze virusom.

"Toj deci hitno je potrebno posvetiti pažnju i pružiti im podršku, mnogi od njih sada se osećaju neželjeno i odbačeno", rekao je regionalni direktor UNICEF-a za zapadnu i cetnralnu Afriku Manuel Fonten a prenosi Rojters.

Prema rečima eksperata, sada je glavni zadatak da se zaustavi prenošenje virusa i osigura lečenje obolelih.

Rojters prenosi izjave američkih i afričkih zdravstvenih zvaničnika da izgleda da su uspeli napori za suzbijanje ebole u Nigeriji i Senegalu, a da nastavlja da se širi virus u najteže pogođenim zemljama - Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu.

U Nigeriji nije zabeležen od 31. avgusta nijedan slučaj ebole što, prema jednom od tri izveštaja američkog Centra za kontrolu i prevenciju širenja zaraza, sugeriše da je "epidemija ebole u Nigeriji možda suzbijena".

U Senegalu se jedan oboleli oporavio nakon što je 29. avgusta potvrđeno da je taj 21-godišnjak inficiran.

Zdravstveni radnici Senegala registrovali su ukupno 67 osoba koje su bile u kontaktu sa njim, i posle 21-dnevnog nadzora, utvrđeno je da nisu inficirani, pacijent se oporavio i pušten je 19. septembra, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: