"Prekid statusa izbeglica štetan"

Preporuka o prekidu statusa izbeglica iz Hrvatske, koju je proglasio Visoki komesarijat UN, nanela je štetu interesima izbeglica, rekao je ministar Ivica Dačić.

Izvor: Beta

Utorak, 30.09.2014.

23:07

Default images

Dačić je dodao i da ta preporuka proglašena početkom aprila 2014. godine ne doprinosi stabilnosti u regionu.

Ministar Dačić je to rekao visokom komesaru UN za izbeglice Antoniju Guterešu u odvojenom razgovoru nakon govora na zasedanju Izvršnog komiteta Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Kako se dodaje u saopštenju, Dačić je detaljno informisao visokog komesara UN za izbeglice o položaju i problemima izbeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Srbiji, kao i više od 200.000 interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije.

Republika Srbija zainteresovana je i spremna da nastavi saradnju sa Visokim komesarijatom UN kako bi se ovo važno humanitarno pitanje trajno rešilo, pre svega, u interesu najugroženijih, rekao je šef srpske diplomatije.

Visoki komesar UN za izbeglice Gutereš izrazio je zahvalnost Srbiji na podršci koju pruža programima i aktivnostima Komesarijata UN. Gutereš je naglasio spremnost Visokog komesarijata UN da i ubuduće pruža neophodnu pomoć Vladi Srbije na ovom planu, kao i u rešavanju problema interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije.

U vezi sa klauzulom o prestanku izbegličkog statusa, Gutereš je ukazao da je primena klauzule suvereno pravo svake zemlje i da se radi o preporuci čiji se početak predlaže za period posle 2017. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: