Ima šanse da opstanu lokalni mediji

U Srbiji ima oko 1.300 lokalnih medija, a njihova šansa da prežive je u transparentnom projektnom sufinansiranju.

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.09.2014.

18:13

Default images

Zbog toga medijskim kućama, ali i lokalnim samoupravama predstoji veliki i ozbiljan posao u kojem im treba pomoći da bolje razumeju taj novi koncept sufinansiranja.

Ovo je, između ostalog, rečrno na debati "Konkursno finansiranje medija" koju su danas u Kragujevcu organizovali Balkanska istraživačka mreža (BIRN) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

"Stav NUNS-a je da ne treba država da kaže koji mediji treba da opstanu, to treba da kaže tržište, to treba da kažu konkurencija i kvalitet", rekao je generalni sekretar NUNS-a Svetozar Raković.

Uz opasku da nije optimista da će u narednoj godini svih oko 1.300 lokalnih medija preživeti, Raković je rekao da svi moraju biti svesni toga da je reč o prevelikom broju medija za tržište, kako marketinško-informativno, tako i za budžete lokalnih samouprava.

Predstavnica BIRN Srbija Tanja Maksić je naglasila "da sufinansiranje medija ubuduće mora da se sprovodi transparentnije i efikasnije nego što je to sada".

"Većina novca, koja se delila medijima, išla je putem subvencija, javnih nabavki i direktnog ugovora a samo mali procenat budžeta, negde do 10 odsto je deljen putem projekata i konkursnih finansiranja", rekla je Maksićeva i dodala da ubuduće mora da bude na mnogo više profesionalnim standardima, jer, kako je navela, neki projekti za sufinansiranje su tako urađeni da nijedan evro ne bi dobili od evropskih i drugih fondova.

Maksićeva je rekla i da istraživanje koje je BIRN uradio pregledom 179 projekata na nacionalnom, pokrajinskom i lokalnom nivou, pokazuje, između ostalog, da je od 33 opštine svega sedam lokalnih samouprava sprovodilo javne konkurse za subvencionisanje medija, kao i da su u njima konstatovane različite vrste povreda procedure.

Tako je, dodala je, u Boru svega jedan medij dobio sredstva na konkursu i ne postoji dokaz da su korišćena namenski, jer su dodeljena Studentskom radiju, koji emituje program isključivo onlajn i to samo muziku, a u Zaječaru TV Best dobila 22 miliona dinara iz gradske kase, a svi ostali deset puta manje...

Za Snežanu Milošević iz Lokal presa "velike sume novca su odlazile na finansiranje koje je bilo skriveno, u smislu da li se radilo o finansiranju rada troškova javnih preduzeća ili se ulagalo u projekte koje su raznorazna ministarstva, putem raznih marketinških agencija i ostalih insituticija, pokušavale da plasiraju određene medije na taj način da ostvare određene interese".

"U Lokal presu i u samoj Medijskoj koaliciji smatramo da projektno finansiranje omogućava daleko veću transparentnost, pravedniju i mnogo bolju raspodelu sredstava koje će se koristiti za informisanje građana i da će građani na lokalu imati mnogo više koristi od takvog načina finansiranja medijskih sadržaja, a ne medijskih kuća i preduzeća u kojima rade daleko više ljudi nego što je u ovom trenutku potrebno", rekla je Miloševieva.

Direktor Javno-informativnog preduzeća "Novi put" iz Jagodine, u čijem su sastavu televizija, radio, nedeljnik i internet-portal, Ljubiša Bata Vujić rekao je da nije protivnik projektnog sufinansiranja medija, već donetih zakona, zato što, kako je rekao, ne donose ništa dobro srpskom novinarstvu i javnom interesu.

Navodeći da je Hrvatska u EU ušla sa 155 državnih medijskih kuća, Vujić je zapitao: "Da li je iz Brisela naređeno da se u Srbiji svi mediji privatizuju".

"Mislim da uopšte nije dobar period za privatizaciju, jer je ekonomska situacija mnogo gora neko 2007. godine, kada je privatizacija medija dala katastrofalne rezultate", rekao je Vujić i podsetio "da je, od 56 privatizovanih medija, 55 bespovratno ugašeno".

On smatra da, "ukoliko mediji moraju da se privatizuju do sredine iduće godine, da će to značiti samo jedno - gašenje medija u unutrašnjosti Srbije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: