"Napad na promociju tolerancije"

Zgrada B92 je konstantno, više od 10 godina, u opasnosti, a danas je izvršen napad na slobodu govora, promociju tolerancije i različitosti, izjavio Veran Matić.

Izvor: B92

Nedelja, 28.09.2014.

16:01

Default images

Podsetimo, grupa od oko 30 huligana napala je zgradu B92 i policiju koja je obezbeđivala prostor u Bulevaru Zorana Đinđića. U napadu su povređena dva policajca.

"Imam, nažalost, puno iskustva sa ovakvim situacijama, moglo bi se reći da smo tradicionalno mesto okupljanja ekstremista i najinspirativnija meta njihovog nasilja. Naša zgrada konstatno je, više od deset godina u opasnosti, o čemu govori stalna policijska zaštita. Danas je ovim napadnuta prvenstveno sloboda govora, promocija toleracije i različitosti, napadnuta je normalnost jedne zemlje... Napadnuti su ljudi koji obavljaju svoj posao poštujući vrednosti i svojih profesija i demokratskog društva, i novinari, medijski radnici i policija koja ih je štitila", rekao je Veran Matić, glavni i odgovorni urednik informativnog programa B92, koji je bio u zgradi za vreme napada.

"Na žalost, ekstremizam ovog tipa prisutan je konstantno i niko od nas nije siguran kada će biti ispoljen, da li u simboličkim situacijama kao danas ili bez ikakvog povoda. Zbog toga, huligani, takozvani navijači, a pre svega kriminalci, moraju biti proganjani i drastično kažnjavani, kao što je iskorenjen huliganizam u Holandiji ili Velikoj Britaniji, tako da u potpunosti promenimo kulturu društva, da iskorenimo ekstremizam koji nije pitanje samo navijača, već i osećaja da mogu da čine šta god požele nekažnjeno ili sa simboličnim kaznama", zaključuje Matić.

Premijer Vučić je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije posvećenoj danas održanoj Paradi ponosa, rekao da policija ima snimke napada na zgradu B92, da radi na tome i da će "taj posao i završiti".

Danas je zabeleženo još nekoliko incidenata, koje je policija uspela da spreči.

Grupa navijača zapalila je oko 13:40 autobus u Južnom bulevaru, a u incidentu, na sreću, nije bilo povređenih.

Saopštenje medijske kuće B92

Povodom napada huligana na zgradu B92 i policiju koja je obezbeđivala prostor u Bulevaru Zorana Đinđića u Beogradu, B92 je ukazao da je naša medijska kuća, zbog svog zalaganja za uvažavanje različitosti, ljudska prava, demokratizaciju društva i efikasan rad institucija, pritiscima i napadima izložena već godinama i da za nas ovo, nažalost, ne predstavlja vanredni, već gotovo redovni ambijent u kome radimo i živimo.

Zgrada u kojoj su smeštene naše redakcije i iz koje emitujemo svoje programe, pod policijskom zaštitom je već duže od 10 godina, a dvoje novinara naše kuće pod stalnim policijskim obezbeđenjem već više od pet. Gotovo da nije bilo incidentne situacije u Beogradu i Srbiji, u kojoj jedna od meta napada huligana i ekstremista nije bio i B92.

B92 je danas gotovo uživo prenosio najvažniji događaj u gradu, Paradu ponosa, kao što smo ovom događaju posvetili niz emisija i priloga na radiju, televiziji i web sajtu u proteklih nekoliko nedelja, sa željom da se ovaj važan događaj održi sa puno razumevanja, razloga, motiva i, u prvom redu, prava na slobodu. Očigledno je da su ekstremisti procenili da im je lakše da napadnu medijsku kuću nego paradu ponosa i bar tako iskažu svoj stav.

B92 razume da se ovoga puta nije radilo o napadu koji je usmeren samo na nas, već i na policiju, i da je je jedan od ciljeva huligana, pored paljenja zgrade i vozila parkiranih uz zgradu, na koja su bacana zapaljiva sredstva, bilo upravo povređivanje policajaca. Dva policajca su povređena. Jednog je u napadu baklja pogodila u glavu i izgoreo mu je deo kose, a drugi je pogođen kamenom, takođe u glavu, i neposredno fizički napadnut. Oštećena je, pored imovine naše medijske kuće, i imovina policije i imovina banke koja se nalazi u drugom delu zgrade.

Ni ovaj napad, kao ni prethodni kojima smo bili izloženi, neće pokolebati B92 u opredeljenosti ka temeljnim vrednostima koje smo svih ovih godina zastupali i koje ćemo nastaviti da zastupamo. B92 će uvek biti i ostati na prvoj liniji borbe protiv isključivosti, diskriminacije i nasilja u srpskom društvu.

Od nadležnih organa tražimo da napadače na našu medijsku kuću i policiju koja nas je obezbeđivala, izvedu pred lice pravde, a od demokratske javnosti - da osudi nasilje i solidariše se sa onima koji su nasilju izloženi. Zahvaljujemo svim pripadnicima policije koji su učestvovali u odbrani naših zaposlenih i naše imovine. Povređeni u ovom napadu imaće svu pomoć koju ćemo biti u mogućnosti da im pružimo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: