Neizvesnost uoči Prajda

Dan uoči Parade ponosa, postavlja se pitanje o njenom održavanju, jer je Biro za koordinaciju službi bezbednosti odluku do poslednjeg momenta ostavio otvorenom.

Izvor: B92

Subota, 27.09.2014.

09:10

Default images

Podsetimo, Biro za koordinaciju službi bezbednosti juče nije zabranio Prajd, ali zadržava pravo da promeni odluku ukoliko bude procenjeno da je bezbednost ljudi ugrožena.

Iako nema zvanične potvrde, očekuje se da će i tokom današnjeg dana biti bezbednosne procene i da će Biro doneti konačnu odluku o tome da li će ove godine biti održana Parade ponosa.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je da će Biro zasedati intenzivno i u narednom periodu kako bi odluka bila doneta blagovremeno.

Ministar je izjavio juče da Biro za koordinaciju rada službi bezbednosti, uprkos različitim stavovima, nije zabranio održavanje Parade ponosa najavljene za 28. septembar u Beogradu.

Stefanović je dodao da Biro zadržava pravo da zabrani Paradu ukoliko bude procenjeno da bi bezbednost građana i imovine mogla da bude ugrožena.

Stefanović je apelovao na građane i ljude koji vole Srbiju da sačuvaju red i mir i da spreče da dođe do rušenja grada i napada na policiju.

S druge strane, organizatori Parade ponosa nastavljaju pripreme za nedeljnu šetnju, iako još nema zvanične dozvole nadležnih državnih organa. Organizatori Parade ponosa izrazili su danas očekivanje da će sutrašnja šetnja u Beogradu biti održana i da će država dokazati svoju iskrenu podršku tom skupu.

"Verujemo da će Parade biti. Državne institucije su konačno izašle i podržale Paradu", kazao je na konferenciji za novinare u Beogradu jedan od organizatora Boban Stojanović.
Foto: Fonet
On je poručio da deo povoljne klime za održava Parade ponosa čini i pisanje medija koje je ove godine bilo primerenije i, kako je naveo, nije se pisalo o "krvi do kolena".

Prema njegovim rečima, ostaje da se vidi kako će proteći za danas najavljeni skupovi protiv Parade ponosa i kakvi su njihovi bezbednosni rizici.

"Danas će biti jasno da li je podrška države iskrena. U to ćemo se uveriti tek kada se Parada desi", rekao je Stojanović.

Član Organizacionog odbora Parade ponosa Goran Miletić rekao je jučeza B92 da ga nije iznenadilo odlaganje odluke o dodeljivanju dozvole za održavanje šetnje, te naveo da je to scenario koji se ponavlja iz godine u godinu.

“Zabrinuti smo, ali je dobro što je sastanak Biroa za koordinaciju službi bezbednosti održan u petak, 48 sati pre najavljene šetnje, tako da je dobro da mi kao organizatori i građani čuju šta se događa. Sve je sada nesigurno i to je žalosno, iako je prethodnih dana bilo pozitivnih naznaka od vlasti. Ipak, konačan zaključak o tome donećemo u nedelju, ukoliko se šetnja održi”, rekao je Miletić.

Na Paradu ponosa iz tri pravca

Najavljena je i maršuta sutrašnje Parade ponosa koja počinje u podne ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, a biće završena na platou ispred Skupštine Beograda.

Okupljanje će trajati sutra do 12.30 ispred zgrade Vlade Srbije, a zatim će krenuti šetnja od Nemanjine ulice, zatim Ulicom kneza Miloša do raskrsnice na Trgu Nikole Pašića.

Potom će na platou ispred Skupštine Beograda biti održan skup kojim će Parad ponosa biti završena.

Sutra će na Paradu ponosa moći da se udje iz tri pravca - na punktu sa Trga Slavija ka Nemanjinoj ulici, iz pravca "Londona" na raskrsnici ulica Kneza Miloša i Kralja Milana, i iz pravca Železničke stanice ka Nemanjinoj ulici, gde će biti ulaz i za novinare.

"Parada važna za Srbiju"

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport izrazio je nadu da će sutra u Beogradu biti održana Parada ponosa i da će to biti pozitivno ocenjeno u godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije.

On je u obraćanju učesnicima Medjunarodnog prajd foruma istakao da je održavanje Parade odbrana i promovisanje suštinskih vrednosti EU.

"Nadam se da će napori Vlade, organizatora i gradjanskog društva dovesti do održavanja Parade ponosa", rekao je Davenport i pozdravio najavu brojnih vladinih zvaničnika da će biti na Paradi.

On je istakao da su ta činjenica i mogućnost predstavnika LGBT da se obrate članovima parlamenta "izvor ohrabrenja", dok je stav Srpske pravoslavne crkve, prema njegovim rečima, "manje ohrabrujući".

Davenport je istakao da je zadatak društva da se bori protiv diskriminacije, a da mediji imaju važnu ulogu u adekvatnom i objektivnom izveštavanju.

Ambasador EU je podsetio na pregovaračka poglavlja 23 i 24 u kojima se konkretno prati pitanje ljudskih prava i sloboda i dodao da Vlada Srbije treba da usvoji akcioni plan za strategiju protiv diskriminacije.

Poslanica Evropskog parlamenta Teri Rentke ocenila je danas da je Parada ponosa važna ne samo za LGBT zajednicu, nego i za Srbiju.

"Kao poslanik Evropskog parlamenta smatram da pristupanje Evropskoj uniji nije glavno pitanje oko Parade ponosa, već sloboda okupljanja", rekla je Renke.

Ona je dodala da je pitanje bezbednosti i dalje otvoreno i da prisustvo policije govori o atmosferi koja prati predstojeći Prajd.

"Naglašavamo dostojanstvo kad izadjemo na ulicu i demonstriramo. Verujem da ćemo sutra imati sjajnu Paradu", rekla je Rentke na Medjunarodnom prajd forumu koji je održan u Medija centru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

127 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: