Prajd nije zabranjen - za sada

Biro za koordinaciju službi bezbednosti danas nije zabranio Prajd, ali zadržava pravo da promeni odluku ukoliko bude procenjeno da je bezbednost ljudi ugrožena.

Izvor: B92, Beta

Petak, 26.09.2014.

09:27

Default images

Biro za koordinaciju rada službi bezbednosti, uprkos različitim stavovima, danas nije zabranio održavanje Parade ponosa najavljene za 28. septembar u Beogradu, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Stefanović je dodao da Biro zadržava pravo da zabrani Paradu ukoliko bude procenjeno da bi bezbednost građana i imovine mogla da bude ugrožena.

Stefanović je apelovao na građane i ljude koji vole Srbiju da sačuvaju red i mir i da spreče da dođe do rušenja grada i napada na policiju.

Ova odluka je doneta na sednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, koja je počela nešto posle 9 sati, a kojoj je predsedavao premijer Aleksandar Vučić.

Ministar Stefanović je takođe najavio da će Biro zasedati intenzivno i u narednom periodu kako bi odluka bila doneta blagovremeno.

Prema njegovim rečima, Biro za koordinaciju, u čijem su radu učestvovali predstavnici svih službi bezbednosti, policije i Tužilaštva za organizovani kriminal, na današnjoj sednici razmatrao je i bezbednosnu situaciju u Raškoj oblasti, odnosno Sandžaku.

"Republika Srbija i sve njene službe će se angažovati da sačuvaju mir, ustavni poredak i bezbednost svih građana, pa tako i na teritoriji šest opština Sandžaka i u tri opštine gde su većina Srbi i u tri gde su većina Bošnjaci", rekao je Stefanović.

Ministar je rekao da će na tom zadatku biti angažovane i mešovite grupe koje će činiti predstavnici svih bezbednosnih struktura, agencija i ministarstava u čijoj je to nadležnosti.

Miletić: Odluka zabrinjava

Predstavnik Organizacionog odbora Parade ponosa Goran Miletić izjavio je da je pozitivno što je Biro za koordinaciju službi bezbednosti stav o Prajdu saopštio danas, ali da ipak zabrinjava to što nije doneta konačna i jasna odluka.

Miletić je za Tanjug naglasio da je pozitivno to što je Biro za koordinaciju službi bezbednosti svoj stav saopštio ranije, a ne kao prethodnih godina u poslednjem času, kada "ni građani, ni organizatori nisu znali šta im sledi".

Međutim, smatra Miletić, zabrinjavajuće je, s aspekta poštovanja ljudskih prava, to što Biro nije doneo konačnu odluku o održavanju Prajda.

"Ovakva odluka koja je i dalje neodređena potvrđuje naše sumnje da je država i dalje spremna da zabrani Prajd, što bi bilo potpuno neprihvatljivo i predstavljalo bi još jedno kršenje ljudskih i ustavnih prava koja su garantovana u Srbiji", rekao je Miletić.

"Mi i dalje nemamo jasnu odluku i to je nešto što nas zabrinjava", zaključio je Miletić.

U saopštenju organizacioni odbor Parade pozvao je sve nadležne državne institucije da istraju u odbrani Ustavom garantovanih prava svojih građana.

"U izjavama koje su državni zvaničnici davali poslednjih dana prepoznavali smo pozitivne korake u kreiranju klime koja će ove godine konačno omogućiti Prajd. Iskrenost tih izjava biće potvrđena samo ako se prema planu, u nedelju, 28. septembra prošetamo centrom Beograda", piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

107 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: