Stranke: Crkva podstiče nasilje

Beograd -- Izjave patrijarha Irineja povodom predstojeće Parade ponosa su opasne, nehrišćanske i podstiču atmosferu nasilja u društvu, smatraju stranke.

Izvor: Danas
Podeli

To je zajednička je ocena predstavnika Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Demokratske stranke.

Kako su za Danas izjavili funkcioneri ove tri najjače stranke u parlamentu, ovakve izjave poglavara SPC moraju se tretirati kao protivne Ustavu Srbije i jedino tako se moraju posmatrati.

"Smatram da bi patrijarh i Sinod trebalo da se bave isključivo onim što je iz domena crkve, a ono što nije iz njihovog domena - da se u to ne mešaju. Ono što se odnosi na svetovno i državno nije i ne treba da bude predmet interesovanja crkve", ističe za Danas Zoran Babić, šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije.

On napominje da se moraju jasno razgraničiti ovlašćenja i obaveze države od crkve.

"Država i Vlada Srbije imaju obavezu i odgovornost da obezbede održavanje Parade ponosa, a crkva nema prava da se u to meša", naglašava Babić.

Prema rečima Branka Ružića, predsednika Izvršnog odbora SPS, saopštenje SPC povodom Parade ponosa je nehrišćansko i raspiruje homofobiju.

"Smatram da jedno tako neutemeljeno, netačno i nehrišćansko saopštenje ne doprinosi afirmaciji elementarnih ljudskih prava i raspiruje bespotrebno homofobiju koja ne živi dominantno u Srbiji i ne bi nikada ni smela da prevagne", ističe Ružić za Danas.

Dragoljub Mićunović, predsednik Političkog saveta DS, ocenjuje za Danas da je izjava Irineja „nesrećna“ i da podgreva atmosferu nasilja u društvu.

"Vladavina prava podrazumeva poštovanje Ustava. To što piše u Ustavu mora da se poštuje, inače nismo pravna država. Ako građani imaju Ustavom zagarantovana prava da se okupe, onda im to država mora obezbediti. Ako se država izgovara da ne može da garantuje bezbednost, onda neka vlada podnese ostavku, ili neka raspusti policiju. Ne mogu da postoje dva autoriteta u državi. Crkva ima prava da veruje u šta hoće i da u to ubeđuje druge. Ali ako širi stavove koji ograničavaju Ustavom zagarantovana prava, onda ona na to nema prava i tako se jedino može procenjivati", zaključuje Mićunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 261 idi na stranu