Podaci o novcu za poplave neophodni

Problem je što nema kompletnih i objedinjenih informacija o tome koliko je novca prikupljeno za sanaciju štete od poplava i o trošenju tog novca,smatra Nenadić.

Izvor: B92

Sreda, 24.09.2014.

16:59

Default images

Izvršni direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić dodaje da je dobro da je Ministarstvo finansija danas objavilo ažurirane podatke o novcu za poplave.

Prema preseku koji je napravljen juče u 18 časova, na računu vlade se nalazi 1.414.811.982 dinara, navedeno je na sajtu Ministarstva finansija.

Podsetivši na obećanja o javnosti podataka Nenadić u izjavi Tanjugu ukazuje da su ti podaci za sada parcijalni, da su dostupni na više mesta što, kako navodi, otežava poređenje i stvara lošu sliku koja izaziva nepoverenje kod ljudi.

"Kada bi javnost podataka bila potpuna verujem da bi ljudi bili još spremniji da pomognu i daju priloge koji su potrebni, ne samo zbog majskih poplava već i zbog ovoga što se trenutno dešava u istočnoj Srbiji", rekao je Nenadić za Tanjug.

On smatra da je javnost podataka trebalo obezbediti od početka prikupljanja pomoći i to uvidom u stanje na posebnom računu koji je Vlada Srbije otvorila i sa posebnim izvodima koji potvrđuju za koje namene je taj novac utrošen.

"Imali smo najave da će svi podaci biti dostupni, a onda smo mogli da čujemo razne razloge, rokove zbog čega to ne može odmah da se desi", rekao je Nenadić.

Usvojen je, kako kaže, i poseban zakon koji uređuje obnovu nakon poplava, ali nije propisana obaveza da se uspostavi i objavi potpuna baza podataka sa sumiranjem štete, prikupljenim prihodima i onim što je potrošeno.

On pojašnjava da su pojedini podaci dostupni na sajtu Ministarstva finansija, kao i Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja, ali da podaci nisu objedinjeni, kao da bi bilo dobro da obuhvate ne samo šta su sve pojedinci i firme donirali, već i ono što je vlada prenela iz budžeta.

Nenadić dodaje da i lokalne samouprave, koje su imale posebne račune za prikupljanje pomoći, to isto treba da učine jer bi se na taj način razbila svaka eventualna sumnja o tome na koji se način troši prikupljen novac.

"Mislim da je dobro što je Ministarstvo finansija danas objavilo ažužiran spisak sa podacima. Mi smo nedavno ukazali na to da je poslednja informacija bila ona s početka jula, a danas se pojavio spisak sa stanjem od sredine septembra", objasnio je Nenadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: