SNS: Promena Ustava, ali ne ovako

Novi Sad -- Poslanici Skupštine AP Vojvodine danas raspravljaju o deklaraciji o potrebi pokretanja postupka izmene Ustava ili donošenja novog.

Izvor: Tanjug
Podeli

Deklaraciju o Ustavu Republike Srbije su predložila 64 poslanika Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Nove demokratske stranke.

Sednicu Skupštine AP Vojvodine sazvao je njen predsednik Ištvan Pastor, sa predloženim dnevnim redom koji sadrži sedam tačaka.

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Vojvodine Predrag Matejin izjavio je danas da ta stranka podržava promenu Ustava Srbije u procesu evrointegracija, ali se protivi načinu na koji je to pitanje pokrenuto u Skupštini Vojvodine.

"Inicijativa koja je na ovaj način doneta pred Skupštinu neće biti podržana od strane SNS-a. Na ovaj način se manipuliše javnim mnjenjem, situacijom u Pokrajini i skreće se tema sa problema", kazao je Matejin uoči sednice Skupštine Vojvodine.

Deklaraciju su predložili vladajuće Demokratska stranka i Liga socijaldemokrata Vojvodine, kao i Nova demokratska stranka s kojom se pregovora o ulasku u pokrajinsku vladu.

Matejin je ocenio da je većina koja bude glasala za deklaraciju "sve manja i manja" i da će se trend smanjivanja aktuelne većine u Skupštini Vojvodine nastaviti.

Kako je naveo, SNS je pristala da uđe u novu, koncentracionu vladu u Vojvodini, i dodao je da je ona otvorena za sve koji žele da se bave gorućim pitanjima pokrajine.

"Dogovori će biti nastavljeni i očekujemo da će se oni koji se prošle nedelje nisu pojavili na sastanku ovaj put odazvati, da će preovladati zdrav razum i da će Vojvodina izaći iz paralize i letargije", kazao je Matejin.

O formiranju koncentracione vlade razgovarali su prošle nedelje SVM, SNS, koalicija koju predvodi SPS, DS S i SRS. Pozivu se nisu odazvali DS, LSV i NDS.

Predsednik odborničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) Pavle Budakov kazao je da se Ustav jedne države ne može menjati "kao dopunska tačka dnevnog reda na sednici", jer je to pitanje koje zaslužuje veću pažnju.

Budakov je dodao da nije momenat da se pokreću takva pitanja kada se Vojvodina nalazi u političkoj krizi, jer se stvarni problemi zatrpavaju Deklaracijom koja po sadržaju ne može pozitivno doprineti promeni Ustava Srbije.

"Imajući sve to u vidu, SPS će glasati protiv ove Deklaracije", kazao je Budakov.

Predsednik pokrajinskog odbora DS S Milenko Jovanov rekao je da je Deklaracija "komičan akt koji ima gramatički problem u samom naslovu, sadržinski problem u samom tekstu i poslovnički problem", jer ne odražava opšti stav Skupštine.

"Ova deklaracija ne predstavlja ni opšti stav vladajuće koalicije.

Ozbiljan problem će biti ako bude usvojen ovaj akt, jer će to izgledati kao da je usvojena kladioničarska lista", kazao je Jovanov.

Pre početka današnje sednice Skupštine Vojvodine, pred zgradom parlamenta stranka Treća Srbija organiovala je protest zbog najavljenog usvajanja deklaracije, jer ona, prema njihovom mišljenju, nije u interesu građana Vojvodine.

Predlog Deklaracije inicirala je Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), uz podršku poslanika Demokratske stranke (DS) i Nove demokratske stranke (NDS).

Lider SVM Ištvan Pastor izjavio da se poslanici SVM neće danas izjašnjavati o deklaraciji o promeni Ustava Srbije ili donošenja novog koju su podneli poslanici DS, LSV i NDS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 181 idi na stranu