Šta bi bilo da mladi odlučuju?

Škotska je rekla "ne" otcepljenju od Velike Britanije, a brojevi pokazuju da bi ishod bio mnogo drugačiji da su se pitali samo mladi.

Izvor: B92

Petak, 19.09.2014.

12:25

Default images

Britanski "Ekonomist" je, uz konstataciju da je Britanija preživela, ali da je i dalje na aparatima za veštačko disanje, podvukao da su unionisti jutros proslavljali pobedu pre svega zbog škotskih penzionera, koji su jedina starosna grupa koja je osetno većinski bila za ostanak u 300-godišnjem savezu.

Iako još nemaju glasačko pravo, Škoti stari 16 i 17 godina su juče mogli da se izjasne na referendumu. Prema rezultatima ankete lorda Majkla Aškrofta, oni su, očekivano, bili ubedljivo za samostalnost Škotske - 71 odsto njih je zaokružilo "da", a samo 29 odsto "ne". Na drugoj strani, stariji od 65 godina su gotovo u istom odnosu bili za ostanak u uniji - 73%-27%.

Prema podacima britanskog političara i biznismena, koji se dugo godina bavi ispitivanjem javnog mnjenja, politička podela je jasna u slučaju SNP (86-14 u korist nezavisnosti), Laburisti su bili za "ne" (63-37), a nešto neizvesnije "ne" bilo je u redovima liberalnih demokrata (61-39).

Što se tiče uticaja kampanje na mišljenje građana i trenutka kada su odlučili šta će zaokružiti, tu su oni iz kampa za ostanak u VB mnogo odlučniji - čak 62 odsto njih je imalo čvrst stav "oduvek", a još deset odsto ih se opredelilo pre više od godinu dana.

Na drugoj strani, više od polovine onih koji su glasali za izlazak iz unije su odluku doneli u poslednjih godinu dana - 52%.

Za najviše onih iz "kampa ne" najvažniji razlog za izbor je to što su rizici nezavisnosti izgledali preveliki kada je u pitanju ekonomija - odnosno valuta, mesto u EU, zaposlenje i cene - 47%.

Oko četvrtine je kao prvi razlog navelo istoriju, kulturu i tradiciju, a preostalih 25% se za "ne" odlučilo jer će Škotska sada svakako dobiti veća ovlašćenja, a ostanak u VB će i dalje garantovati sigurnost.

Zagovornici izlaska su na drugoj strani očigledno mnogo principijelniji - njih 70% je kao glavni razlog navelo princip da sve odluke o Škotskoj treba da budu donete u Škotskoj, njih 20% je reklo da je budućnost zemlje svetlija u slučaju nezavisnosti, a preostalih 10% da nezavisnost znači to da neće više biti konzervativaca u vladi.

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da je sada stvar rešena za jednu generaciju, a možda i zauvek. Građani misle nešto drugačije.

Čak 45 odsto onih koji su za nezavisnost smatraju da to pitanje neće biti ponovo postavljeno samo u narednih pet godina, da će ponovo doći na red u narednoj deceniji smatra 16 odsto, da je "rešeno za ovu generaciju" smatra 18 odsto, a odgovor "zauvek" dalo je 12 odsto njih.

Na drugoj strani u "crvenom kampu", četvrtina je uverena da će unija sada trajati večno, 28% smatra da će izgurati bar ovu generaciju, 18% deceniju, a 20% pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: