EU i NATO zadovoljni zbog Škotske

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izrazili su zadovoljstvo zbog ishoda referenduma u Škotskoj.

Izvor: Tanjug

Petak, 19.09.2014.

09:57

Default images

"Pozdravljam odluku škotskog naroda da ostane u zajednici sa Ujedinjenim Kraljevstvom. Taj rezultat je dobar za ujedinjenu, otvorenu i snažniju Evropu, što podržava Evropska komisija", saopštio je Barozo.

Evropska komisija je takođe pozdravila činjenicu da su vlada i škotski narod tokom debate o referendumu stalno potvrđivali svoje evropsko opredeljenje.

Barozo je obećao da će Komisija nastiti konstruktivan dijalog sa škotskom vladom u oblastima koje su važne za budućnost Škotske, kao što su zapošljavanje, privredni rast, energetika, klimatske promene, životna sredina i poboljšanje regulative.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc je takođe pozdravio "ne" na jučerašnjem referendumu u Škotskoj.

"To je dobra odluka u vremenima kada je ostanak zajedno suočen sa izazovima", naveo je Šulc u saopštenju.

Isti stav podvukao je i generalni sekretar NATO.

"Velika Britanija je članica i jedna od zemalja osnivača NATO i ja sam uveren da će Velika Britanija nastaviti da ima vodeću ulogu da naša Alijansa ostane snažna", istakao je Rasmusen u saopštenju, preneo je Rojters.

Pozdravljam izjavu premijera Kamerona da će Velika Britanija nastaviti da postoji kao jedinstvena država, naveo je generalni sekretar NATO.

SAD i druge zemlje članice NATO izrazile su zabrinutost da bi raspad Velike Britanije, čiji se nuklearni arsenal nalazi u velikoj pomorskoj bazi na škotskoj obali, oslabio snagu jedne veoma važne članice tog saveza.

Rasmusen je pre održavanja referenduma izjavio da Škotska može da konkuriše za članstvo u NATO ukoliko se na predstojećem referendumu opredeli za nezavisnost, ali da mora da ispuni kriterijume, što je, po mišljenju analitičara, teško izvodljivo.

On je rekao da se odluke o prijemu u NATO donose konsenzusom i da bilo koja od 28 članica može da blokira pokušaj Škotske da se učlani.

Na osnovu rezultata glasanja objavljenih u 31 od 32 regiona, 55, 42 odsto građana Škotske glasalo je za ostanak u okviru Velike Britanije, dok je 44,58 odsto građana želelo da Škotska prekine 300-godišnji savez sa Britanijom.

Oko 4,3 miliona Škota sa pravom glasa imalo je juče priliku da zaokruži "da" ili "ne" na listiću na kojem je bilo postavljeno istorijsko pitanje: "Da li Škotska treba da bude nezavisna država?"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: