Kameron: To je to, nema rasprave

London -- Britanski premijer Dejvid Kameron je rekao da je posle referenduma vreme da Ujedinjeno Kraljevstvo krene napred i da nema mesta preispitivanju rezultata.

Izvor: B92
Podeli

"Pitanje nezavisnosti je rešeno bar za jednu generaciju, a možda, kako to kaže Aleks Salmond, možda i zauvek. Bilo je ispravno to što smo poštovali želju naroda Škotske da se izjasne. Sada nema mesta za nedoumice i rasprave. Nema mesta za ponavljanje", rekao je Kameron.

Kameron je naveo da su svi čuli volju naroda Škotske i poručio onima koji su zaokružili "da" da ih čuje.

"Sada je vreme da naše Ujedinjeno kraljevstvo stane zajedno i krene napred. To je osećanje koje ne dele samo ljudi u ovoj zemlji, već širom sveta", rekao je Kameron.

On je podvukao da je referendum dao jasan rezultat koji je sačuvao zemlju i četiri nacije zajedno, kao i da je vreme za paket kojim su Škotskoj obećanja šira ovlašćenja.

"Kao i milioni ljudi, ja sam oduševljen rezultatom. Mi smo ponudili plan za dalje i to ćemo uraditi i u parlamentu. Postaraćemo se da ono što smo najavili bude ispunjeno u potpunosti", rekao je on.

Dodao je i da bi, isto kao što će Škoti ubuduće glasati o važnim pitanjima, to trebalo da bude omogućeno i Englezima, kao i Velšanima i građanima Severne Irske.

Kameron je rekao da je vreme za bolju zajedničku budućnost i dodao da je važno to što je Britanija zemlja u kojoj se ovakva pitanja rešavaju mirno, glasačkom kutijom.

Potpredsednik vlade Velike Britanije Nik Kleg je rekao nešto ranije da je "oduševljen značajnom odlukom naroda u Škotskoj da očuvaju porodicu naroda za naredne generacije".

"Glas protiv nezavisnosti jasno nije bio i glas protiv promena i zato sada moramo pravovremeno i u celosti reagovati radikalnim paketom i davanjem novih, većih ovlašćenja Škotskoj", rekao je Kleg.

On je rekao da Britanci zajedno imaju bolju poziciju u modernom svetu.

"U opasnom i nesigurnom svetu, nemam nikakvu sumnju da smo snažniji, bezbedniji i prosperitetniji zajedno, nego što bismo ikada mogli biti da smo razdvojeni", rekao je on.

Kleg je naveo da odluka naroda u Škotskoj označava ne samo početak novog poglavlja za Škotsku u Velikoj Britaniji, već i početak širih reformi u celoj uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 582 idi na stranu