Vučić: Ne menjamo stav prema Rusiji

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da još nije potvrđen dolazak ruskog predsednika Vladimira Putina u Srbiju, ali da očekuje tu posetu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.09.2014.

21:52

Default images

"Nemamo još konačnu potvrdu, ali očekujemo da će doći", rekao je Vučić gostujući na RTS-u.

On je dodao i da Srbija neće promeniti svoj stav u pogledu sankcija Rusiji.

Upitan kako tumači izjavu američkog ambasadora Majkla Kirbija u vezi s posetom ruskog predsednika Putina, Vučić je rekao da je Kirbi veoma obrazovan, odgovoran čovek, koji je veliki prijatelj Srbije.

"Mislim da je Kirbi imao dobre namere, reč je o ozbiljnom prijatelju Srbije. Voleo bih kada bi nam svi bili 'neprijatelji' kao Kirbi, imali bismo mnogo manje problema nego što imamo danas", rekao je Vučić.

On je dodao da Srbija neće promeniti svoj stav u pogledu uvođenja sankcija Rusiji, navodeći da je "ovo pozicija Srbije i da je nećemo menjati".

"Nemam pravo da ugrozim živote ljudi u Srbiji, ne mogu da objasnim seljacima da zbog naše političke odluke oni neće moći da izvoze u Rusiju. Kako da objasnim da nećemo imati gasa na zimu", naveo je Vučić.

Premijer je naveo da će EU Poljskoj nešto da nadoknadi od gubitaka zbog prekida izvoza u Rusiju, ali se "plašim da Srbija ne bi dobila ni desetinu onoga što bi dobila bilo koja druga članica EU".

"Mi jesmo na evropskom putu, mi poštujemo naše evropske partnere, ali Srbija mora da preživi. Poljskoj će EU da nešto nadoknadi (što je izgubila od zabrane izvoza u Rusiju), a Srbija ne bi dobila ni desetinu od onoga što bi dobila bilo koja druga zemlja članica EU", rekao je Vučić.

"Ja da učestvujem u uništavanju našeg naroda neću. Ja sam sluga našem narodu, njemu ću da odgovaram", podvukao je premijer.

Odgovarajući na pitanje da li će nekome smetati jačanje odnosa s Kinom i decembarski samit u Beogradu, Vučić je rekao da se nada da neće nikome zasmetati, kao "što im nije smetao ni u Varšavi ni Bukureštu".

Premijer je izjavio da "će uskoro biti izbora u Vojvodini", i da će građani u pokrajini odlučiti i dati svoje mišljenje o tome ko je kako i šta radio.

Vučić je rekao da se nije bavio stranačkim stvarima, te da se par puta se sreo sa Ištvanom pastorom i jednom sa Nenadom Ccankom, i da su to bili ozbiljni razgovori.

"Uskoro će izbori u Vojvodini, na kraju krajeva, pa će građani da ocene ko je šta i kako radio".

On je dodao da ga ne interesuje mesto predsednika stranke za vreme obavljanja premijerskog posla, dodavši da je predsednik Tomislav Nikolić pokazao kako se to radi, te da misli da i on nastavi tim putem.

Na konstataciju da istraživanja pokazuju da mu i pored teških mera koje sprovodi vlada popularnost raste, Vučić je rekao da ne smatra da je to baš tako što se rejtinga tiče.

"Ne mogu svi da vas vole i nije dobro da vas svi vole" rekao je Vučić.

Ovde možete pročitati šta je premijer rekao o predstojećim merama štednje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: