Preminuo Vuk Bojović

Beograd -- Dugogodišnji direktor beogradskog Zoološkog vrta i vajar Vuk Bojović preminuo je jutros u 74. godini, javio je RTS.

Izvor: B92, RTS
Podeli

Po diplomiranju je najpre bio slobodni umetnik, zatim profesor i direktor škole.

Poslednjih 28 godina bio je na čelu zoo-vrta, koji je njegovim radom i zalaganjem prerastao u pravu oazu životinjskog carstva, s preko dve hiljade životinja, gde rado dolaze i deca i odrasli.

U periodu 1982–1986. bio je direktor Više trgovačke škole u Beogradu. Od 1986. godine je direktor Beogradskog zoološkog vrta.

Napisao je monografiju Zoološkog vrta koja je objavljena 2010. godine, a iduće 2011. godine Bojoviću je uručen sertifikat o standardu ISO 9001, kao dokaz kvaliteta rada te institucije, koji ima malo koja ustanova tog tipa u svetu.

U intervjuu Tanjugu, pre pet godina, izjavio je da se Zoološki vrt razvijao polako, jer nikada nije bilo mnogo novca i da se radilo malo po malo tako da se ni on ne seća kako je izgledao kada je počeo.

"Zoološki vrt je uticao na mnoge ljude iz grada koji nisu znali šta bi studirali da se opredele za prirodne nauke, mnogi od njih su završili biologiju i veterinu", istakao je Bojović.

Sadašnji Zoo-vrt, kako je kazao, samo je rezervacija za neka bolja vremena kada se "bude imalo para", jer će tada ceo prostor biti izgrađen na drugačiji način.

"Beogradski vrt u sklopu uspešne saradnje sa vrtovima u Londonu, Beču, Minhenu, Antverpenu, Moskvi godinama razmenjuje životinje, ali i pomaže osnivanje vrtova, poput jagodinskog Zoološkog vrta u kome su sve životnje potekle iz Beo zoo-vrta", kazao je Bojović.

Autor je velikog broja novinskih članaka o životinjama i njihovim navikama.

Objavio je knjige: Priče iz zoo-vrta (1995), Priče iz zoo-vrta 1 (2005), Priče iz zoo-vrta 2 (2007) i Beogradski zoološki vrt (2010). Koautor je knjige Kroz Beogradski zoološki vrt (2005. i 2011. drugo dopunjeno izdanje).

Učestvovao je u brojnim radijskom i televizijskim emisijama i dao obilje izjava za domaće i inostrane medije. Bio je voditelj noćnog programa Radija „S“ (1995–1996). Autor je i voditelj emisija Art televizije: Art zoologija (1996–1999, 164 emisije) i Art boemija (od 1999. godine, više od 700 emisija).

Bio je dugogodišnji predsednik Ekološke stranke Zeleni.

Od 1992. do 1999. godine je bio potpredsednik Džudo saveza Jugoslavije.

Pod njegovim rukovodstvom Zoološki vrt grada Beograda dobio je veliki broj priznanja, od kojih je najznačajnije Grand superbrend Srbije (2007).

Bio je otac dva sina i dve ćerke, a ženio se dva puta. Njegovi sinovi su poznati javnosti - Luka je u zatvoru u Španiji, gde nakon hapšenja po srpskoj poternici čeka izručenje, dok je Nikola ubijen prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 261 idi na stranu