Na Fejsbuku traže "armiju Sandžaka"

Novi Pazar/Beograd -- Na društvenim mrežama se pojavilo nekoliko stranica na kojima se poziva na osnivanje "armije Sandžaka". Država mora hitno da reaguje, traže NVO.

Izvor: B92
Podeli

Ne zna se ko je napravio ove stranice. Tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković za B92 kaže da je već reagovao i zatražio od MUP-a prikupljanje infomacija.

Na ovoj stanici na Fejsbuku, koja je, prema raspoloživim podacima, formirana pre četiri dana, poziva se na formiranje "armije Sandžaka", a u nekim od postova poziva se svaki pojedinac da se što bolje naoruža. Sve to pravda se zaštitom bezbednosti Bošnjaka i teritorije Sandžaka.

Tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković kaže da je odmah po saznanju da takva stranica postoji formirao predmet i tražio od MUP-a da prikupi sve podatke. Postoje određene indicije da bi eventualno bilo elemenata za eventualno postupanje po ovoj materiji, a nakon prikupljenog materijala, obavestićemo javnost, rekao je Stamenković za B92.

Navodni razlog za formiranje "armije Sandžaka" prema pisanju autora stranice, jeste odbrana bezbednosti Bošnjaka i teritorije Sandžaka, kao reakcija na najavu četničkog pokreta da će doći u Novi Pazar, posle nedavnog defilea momaka u uniformama nalik onima kakve je nosio Aćif-efendija, ratni gradonačelnik Novog Pazara.

"Očekujem da će državni organi reagovati najhitnije što je moguće, jer je ovo poslednji trenutak da pokažemo ozbiljnost sistema, da institucije rade, da niko ne može da stvara ovakvu paniku", kaže Meho Omerović iz skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava. On dodaje da se ovde radi o kršenju više zakona.

Još se ne zna ko je kreirao stranicu na Fejsbuku, ali broj onih koji je podržavaju polako raste. Ovo je opasna manipulacija mladima, smatraju u nevladinoj organizaciji Urban in. "Naravno da treba ozbiljno shvatati ovakve stvari jer, nažalost, kod nas u Sandžaku na delu je izgradnja jedne posebno dirigovane svesti mladih ljudi", kaže Sead Biberović iz te NVO.

Razlog za napetost u Sandžaku mogu biti izbori za Bošnjački nacionalni savet 26. oktobra, te se u pravljenju razlika među političkim akterima pribegava i ovakvoj ikonografiji.

Više o tome pogledajte u našem prilogu ispod:

strana 1 od 261 idi na stranu