Kazna Pistorijusu 13. oktobra

Izicanje kazne Oskaru Pistorijusu, koji je proglašen krivim za ubistvo iz nehata svoje devojke Rive Stenkemp u februaru 2013. godine, najavljeno za 13. oktobar.

Izvor: B92

Petak, 12.09.2014.

10:42

Default images

Zbog ranije položene kaucije, južnoafrički paraolimpijac će ostati u kućnom pritvoru do dana izricanja kazne.

Sudija Tokozila Masipa je danas potvrdila ono što je nagovestila juče, kada je započela izricanje presude Pistorijusu, oslobodivši ga optužbe za ubistvo s predumišljajem.

Pistorijus bi po krivičnom zakonu Južne Afrike za ovo delo mogao da bude osuđen na zatvorsku kaznu do 15 godina. Kako javlja BBC, pravni eksperti ukazuju na mogućnost da mu bude izrečeno 7 do 10 godina zatvora.

Tužilaštvo je najavilo žalbu na odluku suda.

Kako javljaju reporteri s mesta zbivanja, sudnicu je napustio otac ubijene Rive. Njihovu porodicu tokom suđenja podržavali su i predstavnici ANC Ženske lige, koji su takođe prisutni u sudnici, javlja" Gardijan".

U sudnici je bio i Pistorijusov otac, koji mu njie prilazio, niti mu se obraćao. Pistorijus je tiho razgovarao samo sa svojim stricem Arnoldom Pistorijusom i advokatima, prenosi "Gardijan".

Sud je napravio pauzu kako bi doneo odluku u vezi s kaucijom, koja je opozvana, javlja "Gardijan". Za to vreme je Pistorijus sproveden u pritvorsku ćeliju u sudu. Kako javlja "Gardijan", njega je sprovelo pet policajaca i na rukama mu nisu bile lisice.

Zbog prvobitno odobrene kaucije, Pistorijus je prodao svoju kuću i živeo je s roditeljima. Sada nema nikakvu imovinu, rečeno je danas u sudu. Dok je bio na slobodi, dozvolio je sebi da upadne u još jedan incident - svađu u noćnom klubu, samo dan pošto je njegov advokat završio odbranu na suđenju. Međunarodni paraolimpijski komitet se oglasio povodom današnje presude, rekavši da su uz sve "one koji su pogođeni ovom užasnom tragedijom, a posebno uz porodicu i prijatelje Rive Stenkamp, koja je izgubila život u ovom incidentu".

Ovaj komitet je naglasio važnost razlikovanja Pistorijusovog doprinosa Paraolimpijskom pokretu i njegovog privatnog života.

"Kao sportska organizacija, ne bi bilo mudro za Međunarodni paraolimpijski komitet da komentariše o zaključenju sudskog predmeta koji nije u vezi sa sportom", navedeno je u saopštenju koje prenosi "Gardijan".

Iznenađenje za Dan zaljubljenih platila životom

Pistorijus je u februaru 2013. godine ubio iz vatrenog oružja devojku Rivu Stenkamp u svojoj kući u Pretoriji.

Javno tužilaštvo tražilo je da se Pistorijus osudi zbog ubistva s predumišljajem, dok je odbrana tvrdila da je on ubio svoju devojku hicima iz pištolja kroz zatvorena vrata kupatila, misleći od nje da je provalnik.

Tragedija se dogodila u ranim jutarnjim časovima u Pistorijusovoj kući u Pretoriji, a mediji tvrde da je devojka htela da ga iznenadi za Dan zaljubljenih.

Policija je potvrdila da je 26-godišnji sprinter više puta pogodio Revu Stenkamp (30) hicima iz pištolja u glavu i ruku. Njihova veza trajala je od novembra.

Pistorijus je iz svoje kuće, uz pratnju kolone policijskih vozila i brojnih medijskih ekipa, prebačen u bolnicu, gde je podvrgnut toksikološkim nalazima.

Ranije je javljano da je Pistorijus u potpunosti sarađivao s policijom.
Foto: Beta/AP
Agencije su prenosile i da je portparolka policije Deniz Beukes demantovala ranije medijske navode da postoje direktni svedoci tragedije, ali je potvrdila da su i ranije postojali "incidenti" u njegovoj kući.

"Pričamo o komšijama i ljudima koji su čuli nešto i ranije tokom večeri, ali i kada je došlo do pucnjave", rekla je ona, dok mediji dodaju da je zbog stope kriminala u Južnoj Africi uobičajeno da komšije zovu policiju zbog bilo čega sumnjivog.

Policija u Pretoriji je potvrdila i da poziv nakon tragedije nije uputio Pistorijus, nego "treća osoba".
Otac ubijene Rive Stenkemp (Foto: Beta/AP)
"Policija je dobila poziv u jutarnjim časovima i kada je patrola stigla na adresu zatekla je ekipu hitne pomoći koja pokušava da oživi 30-godišnju ženu pogođenu iz vatrenog oružja. Policija je pronašla pištolj kalibra 9 mm i odvela je 26-godišnjeg čoveka u pritvor. On će se danas pojaviti pred sudijom", rekao je tada policijski portparol Katlego Mogale za AP i dodao da je devojka imala četiri prostrelne rane.

Pistorijus, koji nema obe potkolenice, trči uz pomoć proteza od ugljeničnih vlakana, a prvi je čovek s obe amputirane noge koji je učestvovao na olimpijskim igrama. U Londonu je stigao do polufinala na 400 metara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: