Prajd od Vlade do Skupštine grada

Prajd šetnja biće održana 28. septembra u 12 sati, a kolona učesnika kretaće se od zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj do platoa ispred Skupštine grada.

Izvor: B92

Sreda, 10.09.2014.

12:30

Default images

Član Organizacionog odbora Boban Stojanović kaže da je ruta promenjena i da novom trasom žele da podsete građane i institucije države da je nakon zabrane Prajda u Beogradu prošle godine organizovan Ponoćni prajd kojim je LGBT zajednica pokazala da Prajd može da prođe bez incidenata i da je odluka o njegovoj zabrani političke prirode.

Ove godine Prajd je prvi put dobio i finansijsku pomoć države za realizaciju programa tokom Nedelje ponosa. U pitanju je iznos od 300.000 dinara koji je dobijen na konkursu Ministarstva kulture za realizaciju salona vizuelnih umetnosti.

Organizatori kažu da su svim nadležnim organima poslali na vreme zahteve za organizovanje ovogodišnje parade ponosa, ali da još nemaju sve dozvole i saglasnosti.

Skup je prijavljen policiji još 17. juna, dok su zahtevi za dobijanje saglasnosti opštini Stari grad, Zelenilu Beograd i Sekretarijatu za saobraćaj podneti 2. jula i, kako kažu, još nisu dobili nikakav odgovor.

"Nadamo se pozitivnom odgovorui tih institucija. Razuman rok za dobijanje odgovora bio je 30 dana, ali mi ga još nismo dobili", rekao je član organizacionog odbora Marko Ilić. Govoreći o bezbedbnosti skupa organizatori napominju da mogu da garantuju bezbednost samog skupa zahvaljujući velikom broju volontera.

Pretnji ima, prema rečima Ilića i one su konstantne svake godine, oko 50 postupaka se vodi pred pravosudnim organima zbog pretnji i govora mržnje.

Organizatori kažu da su poslali poziv za sastanak premijeru, predsedniku i svim ministruima oko organizacije Parade ponosa i da su iz pojedinih minisrtarstava dobili pozitivan odgovor.

Član organizacionog odbora Goran Miletić izneo je nekoliko zahteva LGBT populacija, jer država, kako kaže, nije iskrena u pogledu prava ove zajednice.

Oni traže da se u 24 grada u policiji postavi osoba za kontakt sa LGBT zajednicom , koja će moći da pomogne ovim osobama u slučaju nasilja, zatim da se ubrza rad policije, tužilaštva i sudova.

Zatim pokretanje javne rasprave o zakonu o priznavanju pravnih posledica promene pola, procesuiranje onih znog kojih su prajdovi zabranjeni prethodnih godina, ali i objavljivanje svih policijskih bezbednosnih procena za te godine.

LGBT traži i usvajanje strategije protiv nasilja, usvajanje deklaracije protiv homofobije i jasnu osugu izvršne vlasti prema nasilju i uspostavljanje saradnje LGBT sa parlamentom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: