"Objediniti VOA, VBA i BIA"

Predsednik skupštinskog odbora za kontrolu službi bezbednosti Momir Stojanović smatra da sve obaveštajne službe treba objediniti.

Izvor: Tanjug

Petak, 05.09.2014.

14:52

Default images

On ističe da bi efikasnije učinke imala jedinstvena kontraobaveštajna služba, uz formiranje republičkog istražnog bira koji će se baviti organizovanim kriminalom.

Stojanović je podsetio da u Srbiji trenutno rade tri službe bezbednosti i to dve vojne, Vojnoobaveštajna agencija i Vojnobezbednosna agencija i Bezbednosno informativna agencija (BIA).

"Zašto nemamo integrisan obaveštajno bezbednosni sistem i zašto imamo rascepkanu organizaciju obaveštajno bezbednosnog sektora kakav danas imamo", upitao je Stojanović na okruglom stolu "Integritet u službama bezbednosti" koji je organizovao Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP).

On smatra da sve službe treba objediniti u jedinstvenu obaveštajnu službu Srbije sa posebnim odelenjima u zavisnosti od toga koja je problematika u pitanju.

Stojanović kaže da bi u celokupnoj organizaciji službi trebalo da postoji obaveštajna, kontraobaveštajna služba i republički istražni biro, koji bi se bavio organizovanom kriminalom.

Predsednik upravnog odbora BCBP Miroslav Hadžić osvrnuo se na problem korupcije i zapitao da li su službe bezbednosti i njihovi pripadnici otporni na korupciju i koliko su podložni korupciji?

"Čini mi se da ima razloga da se pitamo da li je moguće da službe budu časne, dostojne u razorenom društvu. Da li je moguće u društvu koje je visokokorumpirano očekivati da institucije ili njihovi zaposleni budu dovoljno otporni", pita se Hadžić.

On je rekao da činjenica da je premijer u nekoliko navrata formirao posebne radne grupe za rasvetljavanje određenih slučajeva što ukazuje da nema dovoljno poverenja u službu.

Hadžić je podsetio da korumpiranje predstavlja jedan od metoda rada službe tokom prikupljanja podataka i da je teško poverovati da će službenici moći da razgranice gde korupcija prevazilazi interes službe.

"Ako vi ljude tako zbližite sa koruptivnim postupcima kao nečim što je normalno i u korist službe, da li će ti ljudi sutra prepoznati gde je granica", rekao je Hadžić.

O iskustvima rada holandskih obaveštajnih službi govorio je Mateus van den Berselar, koji je 35 godina proveo u službi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: