Zašto ministri hrle u Majdanpek

Poslednjih dana Majdanpek, u kojem se u nedelju 7. septembra održavaju lokalni izbori, postao je glavna destinacija za posetu ministara Vlade Srbije.

Izvor: B92

Sreda, 03.09.2014.

14:45

Default images

Danas u Majdanpeku boravi ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, kao i premijer Aleksandar Vučić, a juče je bio ministar odbrane Bratislav Gašić.

Vulin će, kako je najavljeno, otvoriti nov, adaptirani prostor Centra za socijalni rad u Majdanpeku.

Iz Ministarstva je saopšteno da je prostor Centra za socijalni rad veličine 56 kvadratnih metara renoviran sredstvima iz projekta "Helping hend II" koji finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji, te da će u njemu biti otvoreno 10 radnih mesta.

Juče je Majdanpek posetio i ministar odbrane Bratislav Gašić, koji je obišao pripadnike Vojske Srbije angažovane na saniranju posledica nedavnih poplava u selu Kazanska. U saopštenju Ministarstva odbrane navodi se da je Gašić u razgovoru s meštanima okolnih sela pomenuo i to "da je od danas Vojska aktivna u sanaciji tri kilometra puta, koji je tokom poplava razrušen, na zahtev Privremenog organa opštine Majdanpek od pre mesec i po".

"Očekujem da u narednih 20 dana stanje u selu bude stabilizovano, da meštani dobiju novi vodotok potoka, te da pomognemo stanovnicima da se normalni uslovi za život ponovo uspostave", naveo je ministar odbrane.

Među onima koji su ovih dana boravili u Majdanpeku je u Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, član SPS. Kao ni posete njegovih kolege iz vlade, ni poseta Antića Majdanpeku nije prošla bez velikih izjava.

Tako je za Antića Fabrika bakarnih cevi, koju je tom proliko obišao, pravi primer uspešne privatizacije, a dodao je i da veruje da će uz agresivnu politiku vlade majdanpečki kraj doživeti renesansu, “jer se nalazi na ležištu vrednom na desetine milijardi evra”.
Foto: Tanjug
I druge predizborne aktivnosti su uzburkale političke strasti. Sutra je poslednji dan predizborne kampanje, koju su obeležili sukobi SNS-a s predstavnicima LDP-a i DS-a.

LDP je optužio naprednjake da su napali njihove aktiviste, te da su im SNS-ovi aktivisti iscepali propagandni materijal i pretili im. LDP je zatražio od policije da rasvetli taj slučaj.

Naprednjaci su tvrdnje LDP-a odbacili uz ironičnu poruku: „Izvinite, zato što vas nismo napali“, a na čitav slučaj reagovao je MUP koji je tada saopštio da "nije bilo pritužbi na dosadašnji tok predizborne kampanje u Majdanpeku“.

Poslanica DS Aleksandra Jerkov zatražila je od Agencije za borbu protiv korupcije da spreči SNS da u kampanji za lokalne izbore u Majdanpeku organizuju zdravstvene preglede za građane i dele školski pribor đacima.

"DS je juče podnela prijavu Agenciji za borbu protiv korupcije protiv SNS zato što je u Majdanpeku organizovala ginekološke i druge preglede za žene iz ove opštine. Agencija se oglasila i eksplicitno rekla da je to protiv zakona", rekla je Jerkovljeva.

Ona je dodala da aktiviste SNS to nije sprečilo da u svojim prostorijama organizuju ginekološke pregleda, da dele školski pribor, a za naredne dane najavljuju oftalmološke preglede i poklanjanje dioptrijskih naočara, što je, kako kaže, u suprotnosti sa zakonom.

Posle toga Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je na svojoj stranici na Fejsbuku da političkim strankama u toku kampanje nije dozvoljeno trošenje novca na aktivnosti koje nisu političke.

Takođe, zabranjeno je i korišćenje medicinske opreme u vlasništvu javnih zdravrsvenih ustanova u svrhu političke kampanje, navode iz te agencije koja je uz saopštenje objavila letak Srpske napredne stranke u kojem se građani Majdanpeka obaveštavaju o besplatnim lekarskim pregledima.
Foto: Dosta je bilo. Restart - Majdanpek
Saša Radulović, koji predvodi pokret "Dosta je bilo", rekao je da "SNS vodi kampanju straha u Majdanpeku".

Radulović je na svom blogu napisao je da "ova kampanja pokazuje kolikoje duboko dno koje smo dosegli u rasturanju demokratije u Srbiji. Svaka nova vlast bez greške probija novo dno za sebe. SNS vodi kampanju straha u Majdanpeku. Armija SNS stranačkih kadrova iz Beograda, Novog Sada i drugih gradova je okupirala Majdanpek. Popisuju ljude po kućama, nose sa sobom liste kuća i porodica, njihovih članova sa ličnim podacima, ulaze u njihove domove i ispituju ukućane, učlanjuju ih u SNS. Zovu telefonom i rade isto."

Opštinska izborna komisija proglasila je sedam lista političkih partija i grupa građana za koje građani u nedelju mogu da glasaju na vanrednim lokalnim izborima.

Prihvaćene su liste SNS, koalicije SPS-PUPS-JS-SDPS, DS i pokreta „Okupljanje za Porečje i Majdanpek“, koju predvodi Boško Ničić, nekadašnji gradonačelnik Zaječara. Na izborima učestvuju i Vlaška stranka, GG „Dosta je bilo“, na čijem čelu je Saša Radulović, bivši ministar privrede, i SPO.

Vučić: Naš posao je da budemo sluge svog naroda

Lider Srpske napredne stranke Alekdandar Vučić poručio je danas da Srbiji odgovara da ima mir i stabilnost, da je na putu za Evropskoj uniji i da ima najbolju moguću saradnju sa Ruskom Federacijom.

Vučić je rekao i da za SNS postoji samo jedna svetinja, a to je Srbija i da se za nju bori, te da je njihov posao da budu sluge, ali svog naroda - građana Srbije.

On je na predizbornom skupu u Majdanpeku, pred lokalne izbore 7. septembra u tom mestu, rekao da je Srbija naša otadžbina i domovina, da se za nju borimo i da to nije bilo lako, da su nailazili na bezbroj problema, zatekli opustošenu kuću bez kase, a da su mnogi pričali da će morati da služe nekima drugima.

"Ja sam na početku svog mandata rekao da je naš posao da budemo sluge, ali svog naroda - građana Srbije", rekao je Vučić.

"I kao što nemam pravo da sklonim Srbiju sa evropskog puta, isto tako nemam pravo da kažem našim voćarima, povrtarima, poljoprivrednicima, privrednicima i građanima da ćemo danas da zabijemo nož u leđa Rusiji zato što to tako Srbiji odgovara", rekao je Vučić.

Poručivši da Srbiji odgovara da ima mir i stabilnost, da je na putu za EU i da ima najbolju moguću saradnju sa Ruskom Federacijom, Vučić je rekao da to ponekad mora da kaže i nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, i da svako ima po nešto da zameri, ali da je najvažnije da ljudi u Srbiji znaju i osećaju da je sve ono što su radili u njihovom interesu.

On je građanima Majdanpeka poručio da nigde ne odlazi kako bi pričao neistine i davao lažna obećanja i dodao da će se naći investitor za rudnik Cerovo, a država Srbija će ulagati i u rudnik Majdanpek i Krivelj, gde će biti novih stotinu zaposlenih.

Kako je naveo, moraće u potpunosti da se podigne i Zlatara Majdanpek.

"Mi hoćemo da ovaj grad bude od bakra, zlata i srebra sazdan", rekao je Vučić i dodao da oni neće kao prethodnici gledati da uzmu procenat i da sa punim koferima idu svojim kućama.

Kao najvažniju stvar Vučić je podvukao zapošljavanje i naznačio da je u poslednjih pet meseci, što se nije desilo poslednjih 20 godina, pet meseci za redom postoji smanjenje broja nezaposlenih.

"Ima li lepše i značajnije vesti", upitao je lider SNS koji je precizirao da je svakog meseca, tri do četiri hiljade više zaposlenih "nego onih koji su, ne daj bože, izgubili posao".

Skupu se obratio i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin koji je poručio: "mi nećemo potrošiti budućnost naše dece".

Kako je naveo, Srbija traži istinu i dobiće istinu, a Srbija je takođe dobila i svog vođu, Aleksandra Vučića, upravo zato što govori istinu i radi za svoj narod i zemlju.

Kandidat naprednjaka za predsednika opštine Dejan Vagner pozvao je građane da glasaju za tu listu uz molbu da ne budu samo posmatrači promena, već da u njima aktivno učestvuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: