Verbić: Štrajkači nisu dobri uzori

Beograd/Bujanovac -- Učenici traže svoje uzore i svi koji organizuju štrajkove na početku školske godine moraju da razmisle kakav primer daju đacima, kaže ministar Srđan Verbić.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ministar prosvete i nauke to je rekao u Bujanovcu gde je podelio besplatne udžbenike za nastavu na albanskom jeziku.

"Mislim da bi danas svi morali da pokažemo svojim radom kakav primer dajemo učenicima", rekao je Verbić za RTS.

Komentarišuci najavljene proteste albanskih stranaka zbog nedovoljnog broja udžbenika na albanskom, ali i štrajk prosvetara u pojedinim školama zbog najavljenog smanjenja plata u javnom sektoru, on je rekao da je štrajk legitiman način borbe i da se nada da će protest oni ostati u zakonskim okvirima i da zbog toga neće trpeti učenici.

"Prvacima su njihove učiteljice najlepše i najpametnije na svetu, to je ogromna odgovornost i svi učitelji treba da dobiju podršku. Oni moraju da pokažu ne samo kako se uči, već kako se odgovorno odnosi prema radu i učenju. To je ono što je zadatak za sve nas da svojim primerom pokažemo prvacima kako treba da pristupe poslu", naglasio je Verbić.

Ministar prosvete je dodao da je pravi način za unapređenje nastave da školska godina bude što regularnija i da se problemi rešavaju kroz dijalog jer, kako kaže, problemi u obrazovanju se ne rešavaju donošenjem paketa mera, već mnoštvom malih, sitnih koraka gde svi treba da daju svoj doprinos.

On je dodao da je Srbija ispunila obećanje da će đaci manjina imati besplatne udžbenike, da su oni odobreni, odštampani i biće danas podeljeni.

"Neće biti dovoljno udžbenika za nastavu na albanskom, jer je dugačak put od ideje do realizacije. To je stvar Nacionalnog prosvetnog saveta, Nacionalnog saveta nacionalnih manjina i autora udžbenika i recenzenata", kaže Verbić.

On je dodao da bilo koji udžbenici nisu dovoljno dobri i da oni moraju da ispune sve standarde.

Verbić objašnjava da su za nedostatk udžbenika za manjine svi po malo krivi i da postoje nezavisna tela koja su isto tako odgovorna kao i ministarstvo.

Ministar prosvete će danas podeliti 2.400 udžbenika za učenike Bujanovca, Medveđe i Preševa.

Kostić: Početak školske godine neće biti ugrožen

Pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić potvrdio je danas da će školska godina početi danas i da njen početak neće biti ugrožen.

Kostić je u Jutarnjem programu TV Pink rekao da će, prema podacima iz školskih uprava, sve škole danas normalno početi sa radom i da će svih oko 68.500 djaka prvaka krenuti u školu.

Komentarišući današnji najavljeni štrajk Unije sindikata prosvetnih radnika, Kostić je rekao da se mora razgovarati o svim problemima i da će biti uradjeni platni razredi.

Kostić je istakao da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave radi na tom zakonu i da će u njegovu izradu biti uključeni i predstavnici sindikata.

Pomoćnik ministra prosvete je najavio da će danas posle 10 časova imati tačne podatke koliko se škola eventualno odazvalo pozivu na taj protest.

Kostić je najavio da će sa nastavom krenuti i sve škole, koje su bile zahvaćene majskim poplavama i da će u Obrenovcu dve osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" i "Posavski partizani" raditi u tri smene, dok će ostale škole raditi u dve smene.

U školama koje budu radile u tri smene, zbog manjka prostora, časovi će trajati po 35 minuta, objasnio je Kostić.

On je istakao da radovi na školama dobro napreduju i da će srednje škole biti završene polovinom septembra, a ostale do polovine oktobra.

Kostić je, takodje, najavio da ove godine pravo na besplatne udžbenike imaju svi djaci od prvog do četvrtog razreda i da je Ministarstvo sa UNICEF-om obezbedilo besplatne komplete za djake od prvog do osmog razreda u Obrenovcu.

Pomoćnik ministra prosvete je dodao da MUP angažuje da prvih mesec dana policajci dežuraju pored svake škole, da pored svake škole postoje "ležeći policajci" i apelovao na vozače da zbog početka školske godine opreznije voze.

Zamenik sekretara u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu Igor Raičević je, gostujući u istoj emisiji, rekao da je na teritoriji Beograda sve spremno za početak školske godine, precizirajući da u beogradskim školama ima 188.400 učenika.

On je najavio da će grad Beograd danas dobiti dve nove škole - "Kraljice Marije" u Ovči i "Danilo Kiš" u naselju "Stepa Stepanović".

Raičević je dodao da Sekretarijat u saradnji sa MUP-om obezbedjuje da veliki broj škola ima školskog policajca, da ima škola koje angažuju privatno tehničko obezbedjenje i da mnoge škole imaju i video nadzor da bi se poboljšala bezbednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 261 idi na stranu