Brže školovanje lekara specijalista

Beograd -- Skupština je usvojila izmenu Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojom se omogućuje brže školovanje lekara specijalista i efikasniji odgovor na potrebe zdravstva.

Izvor: Tanjug
Podeli

Zakon je, naime, izmenjen u članu koji se odnosi na dužinu obavljanja zdravstvene delatnost po položenom stručnom ispitu, a pre upućivanja na stručno usavršavanje.

Izmenama se ukida do sada važeći uslov da lekar mora da ima dve godine obavljanja zdravstvene delatnosti pre upućivanja na specijalizaciju.

Donošenjem ovog zakona se, prema obrazloženju predlagača, postiže povećanje broja specijalista i užih specijalista mladjih od 55 godina u zdravstvenim ustanovama, čime će se popraviti starosna struktura zaposlenih i zanoviti deficitarne grane medicine, stomatologije i farmacije.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je danas u parlamentu objasnio da specijalizacija lekara prosečno traje pet godina, tako da će se, i bez do sada obaveznog dvogodišnjeg obavljanja zdravstvene delatnosti, efekti ovog strateškog zakona osetiti tek za nekoliko godina.

Poslanici opozicije imali su u raspravi primedbe zbog, kako smatraju, nedovoljno jasne argumentacije zašto je predložno rešenje bolje od dosadašnjeg, kakve će rezultate dati i koliko će koštati.

Opozicija je, takodje, smatrala da je izmenama zakona trebalo potpuno liberalizovati proces usavršavanja zdravstvenih radnika, tako što bi se specijalizacija dozvolila svakom ko ima interesovanje i sredstva da takvo usavršavanje finansira iz sopstvenih izvora.

strana 1 od 316 idi na stranu