Ukida se stažiranje za medicinare

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da se izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti ukidaju dve godine obaveznog staža.

Izvor: B92

Subota, 30.08.2014.

12:54

Default images

To je bio jedan od uslova za specijalizaciju zdravstvenih radnika, a umesto toga uvode se volonterske specijalizacije.

Lončar je obrazlažući predložene izmene i dopune u Skupštini Srbije rekao da je suština zakona da se zdravstvenim radnicima omogući da na specijalizaciju idu odmah posle položenog državnog ispita.

Izmenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kako je naveo Lončar, menja se i uslov da zdravstveni radnik mora da bude u stalnom radnom odnosu da bi dobio specijalizaciju.

"Zbog situacije sa zapošljavanjem i stanja u budžetu, mišljenja smo da moramo da damo volonterske specijalizacije i specijalizacije onima koji su zaposleni na određeno vreme. Te specijalizacije bi se odnosile na deficitana zanimanja", precizirao je ministar zdravlja.

On je ukazao na nedovoljan broj lekara specijalista u srpskom zdravstvu kao i to da su oni u starosnoj dobi od oko 50 i više godina.

"U Srbiji je prosečna starost doktora medicine zaposlenih na neodređeno vreme sa završenom ili započetom specijalizacijom i subspecijalizacijom iznosila 48,5 godina, a onih na neodređeno koji su završili specijalizaciju i subspecijalizaciju 50,4 godine", precizirao je Lončar.

Ministar je naveo da je u pojedinim deficitarnim granama medicine, prosečna starost lekara 47,5 godina, navodeći da je starosna struktura nepovoljna u pedijatriji, anesteziologiji, reanimatologiji, ginekologiji, internoj medicine i radiologiji.

Izmenama i dopunama Zakona će se, kako je naveo Lončar, povećati broj specijalista i užih specijalista mladjih od 55 godina u deficitarnim granama medicine, stomatologije i farmacije.

Đukić Dejanović za novi zakon

Poslanica SPS Slavica Đukić Dejanović izjavila je da bi najbolje bilo da se donese novi zakon o zdravstvenoj zaštiti, ali da je dobro što predložene izmene tog zakona daju mogućnost da lekari ne čekaju dve godine nakon položenog stručnog ispita na specijalizaciju.

Dejanović je rekla da je najvažnije da sprovođenje ovih izmena zakona ne zahteva dodatna novčana sredstva.

"Dobro je što se daje mogućnost ovim izmenama zakona da stomatolozi, farmaceuti i lekari ne čekaju dve godine nakon položenog stručnog ispita i obavljenog staža na specijalizacije", rekla je Đukić Dejanović.

Ona je podsetila da su lekari nekada radili po nekoliko godina pa tek onda dobijali specijalizacije, što je dovelo do toga da nam je prosek lekara specijalista 48 godina, za neke oblasti čak i 50.

"Primena ovog zakona ne iziskuje nova finsijska sredstva, biće regulisana podzakonskim aktom do kraja godine. Mi ćemo već u sledećoj godini imati znatno ranije početak specijalističkih i subspecijalističkih studija oblika usavršavanja lekara, stomatologa i farmaceuta u svim zdravstvenim ustanovama u zemlji", rekla je Đukić Dejanović.

Bivša ministarka zdravlja je dodala da treba ići na dalje izmene zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Više o tome pogledajte u prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: