Pregledi ne smeju biti deo kampanje

Beograd -- Agencija za borbu protiv korupcije podseća da nije dozvoljeno da stranke u kampanji troše novac na aktivnosti poput besplatnih lekarskih pregleda u Majdanpeku.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Te preglede nudi SNS.

Nakon prijave DS-a protiv naprednjaka podnetoj Agenciji za borbu protiv korupcije, to telo je saopštilo da je zabranjeno korišćenje medicinske opreme u vlasništvu javnih zdravrstvenih ustanova u svrhu političke kampanje.

Agencija navodi da političkim strankama u toku kampanje nije dozvoljeno trošenje novca na aktivnosti koje nisu političke, da će u konkrentnom slučaju u postupku kontrole utvrditi da li su politički subjekti postupali u skladu sa zakonom.

Odmah po prijemu najave besplatnih zdravstvenih pregleda Agencija je, 28. avgusta, o tome obavestila Sektor za inspekcijske poslove Ministarstva zdravlja, u slučaju da je organzovanjem besplatnog pregleda došlo do povrede zakona iz nadležnosti Ministarstva.

Prethodno je DS podnela prijavu Agenciji za borbu protiv korupcije protiv SNS-a zato što je u predizbornoj kampanji za lokalne izbore u Majdanpeku ta stranka nudila besplatne lekarske preglede.

U saopštenju DS ističe se da se i sama Agencija oglašavala tim povodom i da je nedvosmisleno utvrdila da su takvi postupci u direktnoj suprotnosti sa zakonom.

"DS očekuje od Agencije da učini sve što je u okviru njenih zakonskih ovlašćenja da takvo nedolično i protivzakonito ponašanje sankcioniše i obezbedi da se kampanja za predstojeće lokalne izbore odvija u skladu sa zakonom", navodi se u saopštenju demokrata.

Lokalni izbori u Majdanpeku održavaju se 7. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1493 idi na stranu