"Saradnja s BiH i SRB oko nestalih"

Mostar -- Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je u Mostaru da se pitanje nestalih osoba tokom rata u Hrvatskoj ne može rešiti bez pune saradnje sa Srbijom i BiH.

Izvor: Beta
Podeli

On je naveo da se u Hrvatskog traga za još 1.628 nestalih osoba. Josipović je istakao da države u regionu imaju moralni i pravnu obavezu da rasvetle subinu nestalih i rekao da saoseća s njihovim porodicama nestalih, a veruje da to smatraju i ostali potpisnici Deklaracije.

Predsednici četiri zemlje regiona potpisali su danas u Mostaru predsednik Srbije Tmislav Nikolić, Hrvatske Ivo Josipović, Crne Gore Filip Vujanović i predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

"Pitanje nestalih osoba je, pre svega, humanitarno pitanje koje uključuje pravo na život i nepovredivost slobode pojedinca, kao i pravo porodica da sazna istinu o sudbini svojih najmilijih. Pitanje nestalih osoba je pitanje istine i pravde", kazao je Josipović.

On je naglasio da brojka od skoro 12.000 osoba, koje se na području bivše Jugoslavije još vode kao nestale, stalno opominje i obavezuje na puni angažman.

Dokument pod naslovom "Deklaracija o ulozi država u rešavanju pitanja osoba nestalih usled ratnih sukoba i kršenja ljudskih prava" potpisan je sa idejom da ga kasnije potpiše što veći broj država u svetu, bez obzira na to da li su trenutno zahvaćene ovim problemom.

Cilj deklaracije je da se definiše uloga država u traženju nestalih iz sukoba i kršenja ljudskih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20 idi na stranu