Zagrevanje za skup lidera u Berlinu

U Berlinu se u četvrtak održava konferencija posvećena Zapadnom Balkanu. Lideri svih zemalja regiona imaće niz sastanaka sa nemačkim zvaničnicima.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 26.08.2014.

12:44

Default images

Takođe su predviđeni susreti i sa predstavnicima privrednih organizacija i institucija.

Srbiju na konferenciji predstavlja premijer Aleksandar Vučić, a u delegaciji su još i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar finansija Dušan Vujović.

Vučić će u Berlinu boraviti 27. i 28. avgusta, a tokom prvog dana posete sastaće se sa nemačkim ministrom za ekonomsku saradnju i razvoj Gerdom Milerom, kao i sa predstavnicima Svetske banke.

Kako saopštava kabinet premijera Srbije, Vučić će tokom drugog dana posete prvo razgovarati sa predstavnicima kompanije Goldman Saksa, a zatim će se sastati sa predsedavajućim Veću ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, ministrom spoljnih poslova Austrije Sebastijanom Kurcom i premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem.

28. avgusta u Berlinu se održava Konferencija "Zapadni Balkan“ tokom koje će nemačka kancelarka Angela Merkel održati i radnu večeru sa učesnicima konferencije, liderima svih zemalja regiona.

Na konferenciju učestvuju najviši zvaničnici Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Albanije. Uoči početka konferencije, nemačka kancelarka Angela Merkel je navela da sve zemlje regiona imaju evropsku perspektivu, a da članstvo zavisi od brzine sprovođenja reformi koje kako je navela napreduju "brzinom puža".

Kancelarka Merkel je navela da je nemačka vlada odlučila da organizuje konferenciju, na koju poziva premijere, ministre inostranih poslova i privrede, povodom stote godišnjice početka Prvog svetskog rata.

“Nemačka vlada je došla na ideju da pozove sve države regiona kako bi pokazala da danas više ne postoje sukobi, iako je prisutno još niz konflikata, ali u suštini postoji zajedništvo“, naglasila je Merkelova u video-snimku postavljenom na sajtu nemačke vlade.

Prema pisanju domaće štampe, očekuje se da bi glavne teme konferencije mogle biti poboljšanje regionalne saradnje, primena Briselskog sporazuma, situacija u Bosni i Hercegovini...Pojedini bosanski mediji najavljuju da bi skup u Berlinu mogao biti "Dejton 2", ima onih koji navode da će ovom konferencijom Nemčaka poslati jasnu poruku da "ponovo upravlja pogled prema Balkanu", dok većina smatra da ishod skupa neće biti nikakve revolucionarne odluke već isključivo poruke podrške.

Jedan od učesnika, šef dipomatije Austrije Sebastijan Kurc ističe da je za Beč konferencija o Zapadnom Balkanu kamen temeljac daljeg proširenja EU na taj region. Naredna konferencija o Zapadnom Balkanu biće održana sledeće godine u Beču.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić posetu Berlinu završava susretom sa zamenikom kancelara i ministrom ekonomije i energetike Nemačke Zigmarom Gabrijelom.
Foto: Beta/AP, Arhiva
Predsednik Foruma Srbija-Nemačka Marko Čadež smatra da ovom konferencijom Nemačka želi da pošalje snažnu poruku zemljama regiona u sprovođenju reformi.

On podseća da je kancelarka Merkel pre meseca dana u Dubrovniku na sastanku šefova država i ministara spoljnih poslova država Zapadnog Balkana najavila da će do 2020. ceo region dobiti pomoć EU u iznosu od čak 11.7 milijardi evra što, kako je ocenio, predstavlja veliku podršku za sve zemlje na putu ka EU.

Čadež smatra da Srbija konkretno može da očekuje političku podršku, i važnu diskusiju o zajedničkim i velikim privrednim i infrastrukturnim projektima država Zapadnog Balkana.

"To je ono što će biti najveća korist ove konferencije. Jako je važno da se napomene da se konferencija održava sa fokusom na podršci razvoju privrede celog regiona i važnim regionalnim infrastrukturnim projektima", navodi Čadež, koji je i direktor Predstavništva Privredne komore Srbije u Frankfurtu.

On smatra da konferencija može da doprinese unapređenju saradnje Srbije i Nemačke čij je dinamika i intenzitet u poslednje dve godine na vrlo visokom nivou.

Čadež podseća da je srpski premijer Vučić u kratkom vremenskom periodu od mesec dana čak dva puta boravio u zvaničnoj poseti Berlinu.

I Tači na konferenciji u Berlinu

Premijer Kosova, Hašim Tači prisustvovaće Konferenciji o Zapadnom Balkanu u Berlinu, a na sastancima radnih grupa konferencije učestvovaće i ministari spoljnih poslova i finansija, Enver Hodžaj i Besim Bećaj.

Priština najvljuje da će predstaviti i konkretan plan za promociju projekata o mogućem investiranju na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: