Voda u Užicu napokon ispravna

Posle 37 dana Užičani od danas ponovo mogu da piju vodu iz gradskog vodovoda, jer je republička sanitarna inspekcija ukinula zabranu.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 24.08.2014.

12:30

Default images

Inspekcija je proglasila vodu higijenski ispravnom za piće.

"Rezultati analiza Zavoda za javno zdravlje Užice i instituta Batut potvrdili su bakteriološku, biološku i fizičko-hemijsku ispravnost vode, a broj nematoda je smanjen na manje od jedne na litar vode. To je rezultat mera koje je sanitarna inspekcija naložila užičkom Vodovodu u proteklih mesec dana. Pokazalo se da je nehigijensko stanje postrojenja bio razlog pojave nematoda", izjavila je novinarima šefica Odseka za sanitarni nadzor za Zlatiborski okrug Snežana Tadić.

Ona je istakla da je sanitarna inspekcija naložila Vodovodu sprovođenje higijenskog održavanja postrojenja iubuduće ,kao i rađenje bioloških analiza vode četiri puta mesečno.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje Užice Biljana Mijović saopštila je novinarima da u proteklom periodu nisu registrovana oboljenja koja se mogu dovesti u vezu sa vodom za piće u Užicu.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković najavio je da će i pored ukidanja zabrane korišćenja vode za piće ostati do daljnjeg u Užicu na snazi vanredna situacija zbog ubrzane procedure javnih nabavki za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju Fabrike vode.

"Užički Vodovod potpisao je sa Republičkom direkcijom za vode ugovor kojim direkcija sa 12 miliona dinara finansira izradu projekta, a u razgovorima smo sa Vladom Srbije da se iz republičkog budzeta finansira i rekonstrukcija Fabrike vode za koju Užice nema para. Prema nezvaničnim procenama za to je potrebno od dva do sedam miliona evra", izjavio je Petković novinarima.

Gradonačelnik Užica rekao je da će se o eventualnom umanjenju računa za vodu razmatrati naredne sedmice na sednici Gradskog veća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: