Nađena tri ukradena "kantrimena"

Beograd -- Tragajući za vozilom koje je usmrtilo Luku Jovanovića na Brankovom mostu, policija pronašla tri ukradena kantrimena.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Još traje potraga za mini kantrimenom, vozilom kojim je izazvana nesreća u kojoj je poginuo Luka Jovanović.

Pretresane su garaže, zaustavljan svaki automobil koji je bio sumnjiv.

Ova istraga, međutim otvorila je nove predmete - policija je zaplenila mini kantrimene za koje su ispostavilo se ukradeni u Austriji.

Među stotinama oduzetih vozila nalaze se i tri kantrimena oduzeta u poslednjih dvadesetak dana. Oni su pronađeni tokom potrage za vozilom, ali i za vozačem mini kantrimena koji je udario Luku Jovanovića.

Policija je zbog saznanja da se radi o vozilu "mini moris", model "kantrimen", krenula sa proverama tih vozila, kao i sa privremenim oduzimanjem vozila koja liče, i koja bi mogla da dođu u obzir da su učestvovala u tome, kaže Borislav Kovačević iz Odeljenja za suzbijanje delikata na vozilima PU Beograd.

"Oduzeli smo četiri takva automobila, od ta četiri za tri smo utvrdili da su ukradena u inostranstvu... Ukradena su u Austriji i to u poslednjih mesec dana", kaže Kovačević koji dodaje da su kola na proveri.

Sva ova vozila imala su lažne papire, sa drugim brojem šasije, iako u samim vozilima broj šasije još nije prekucan. Sada se proverava da li su oni koji su vozila posedovali, takođe imali falsifikovana dokumenta.

Najčešće i oni imaju falsifikovana dokumenta, osim samog vozila, i lična dokumenta - kao što su prijave boravišta ili radne vize. Nekada imaju falsifikovane lične karte, napominje Kovačević.

Iako su sva tri vozila ukradena u Austriji, i imala austrijske table, jedno vozilo je oduzeto ovde sa bugarskim tablicama, a dva sa italijanskim - što potvrđuje ovu priču sa falsifikovanjem, da bi se granica prešla, dodaje on.

Policijskim žargonom, nisu sva tri vozila iz iste kuhinje, dakle nije ih prošvercovala ista kriminalna grupa.

Najviše kradenih automobila pronađenih u Srbiji dolazi iz Italije i Austrije, a najviše njih ima italijanska falsifikovana dokumenta, jer je provera tih papira najduža.

Kantrimeni su skupi, ali su popularni, "statusni simbol". Kada se šasija prekuca šverceri ih prodaju i za 20.000 evra iako su ukradeni.

U medijima se spekulisalo da i sporni kantrimen za kojim se traga ima lažne italijanske tablice. Ipak to je, kažu u policiji, samo pretpostavka koju je nemoguće potvrditi dok se ne nađe vozilo.

Više o tome u našem prilogu:

Stefanović: Milićeva nismo upozorili da pobegne

Besmislene su tvrdnje da smo mi Marka Milićeva, koji je osumnjičen da je "kantrimenom" usmrtio Luku Jovanovića, objavljivanjem informacije gda je, upozorili da pobegne, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

"Kad je napustio zemlju, nije bilo dovoljno dokaza, niti zahteva tužilaštva i suda za zadržavanje...Da bi smo pokrenuli postupak protiv nekoga, moramo da imamo dovoljno dokaza, a u slučaju Marka Milićeva nemamo otiske prstiju, snimke kamera", rekao je Stefanović za današnji "Kurir".

"Dan-dva ranije smo saslušavali njegovog rođenog brata i ljude iz njegovog okruiženja. Oni su morali da budu saslušani da bi nam dali dovoljno dokaza. Šta mislite, da mu brat nije javio? Uz pomoć njih pribavili smo dovoljno dokaza za podizanje krivične prijave, kako bi u sudskom postupku, koji će uslediti, on bio pravosnažno osuđen", rekao je Stefanović.

Na pitanje da li to znaci da mu je, kada je na pres konferenciji objavio njegovo ime, ostalo samo da se moli da će Milićev ostati u Turskoj, ministar je odgovorio negativno.

"Ne. Posedujemo i druge podatke, ali to zbog istrage ne možemo da iznesemo u javnost. Uvek smo nekoliko koraka ispred onog što se objavi u pojedinim medijima", rekao je Stefanović.

Kad je reč o Dragoslavu Kosmajcu, on je rekao da je premijer Aleksandar Vučić ukazao na jednu pojavu u društvu - tog čoveka niko nije smeo da pomene.

"Formirali smo radnu grupu koja je došla do određenih zaključaka. I dalje se radi na tom. Popisana je imovina koja se vodi na njega i na članove njegove porodice. Šta je na tom spisku, ne mogu da vam kažem. Ispituje se i poreklo novca, da li je on to sebi mogao da priušti, da li je u tom poslu učinjeno krivični delo. Istraga je dosta napredovala", rekao je Stefanović.

Kada je reč o slučaju Ognjanović i da su se neke firme ugrađivale u kupovinu opreme za bolnicu od novca sakupljenog za malu Tijanu, Stefanović kaže da se prate svi tokovi novca koji je prikupljen, kao i gde je on završio.

"Prethodnom tužilačkom proverom nisu bili obuhvaćeni svi računi. Za dve do tri nedelje saznaćemo sve činjenice. Ima šokantnih saznanja. Neke stvari nisam očekivao, ali ne mogu sada o tome", rekao je Stefanović.

Na pitanja o direktoru policije Miloradu Veljoviću i da se "njegovo ime provlači kroz mnoge afere", Stefanović je rekao da se "pričalo o aferama, ali nisam dobio nikakav dokaz da je on umešan u neku od njih - ništa mi nije dostavila nijedan bezbednosna služba".

"S Valjovićem ima veoma dobru saradnju. On ima ogromno iskustvo, posvećen je poslu i jedan od retkih koji ide kući čak i posle mene. Ipak, to ne znači da će biti zaštićen ako postoje bilo kakvi dokazi protiv njega", rekao je ministar.

strana 1 od 316 idi na stranu