Oplatol i dalje u prodaji?

Oplatol, proizvod firme Ekosekund, za koji se veruje da je izazvao probleme u tzv. "smrdljivim zgradama" i dalje je u prodaji, uprkos kratkotrajnoj zabrani.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.08.2014.

16:55

Default images

Kako B92 saznaje, svi izvođači radova za izgradnju zgrada u kojima se pojavio problem kupovali su materijal od firme Ekosekund.

Inače, većinski vlasnik Ekosekunda je firma Boban centar koja je u vlasništvu Nebojše Atanackovića, predsednika Unije poslodavaca i njegovog brata Bobana Atanackovića i Gordane Atanacković.

Tržišna inspekcija je počela da istražuje ovaj slučaj, ali u firmi Ekosekund kažu da je njima, posle kratkotrajne zabrane, ponovo dozvoljeno da proizvode pomenuti materijal.

Dakle, proizvod je opet na tržištu, a ničije odgovornosti za sada nema. U firmi Ekosekund ne vide ništa sporno u proizvodu koji su prodali.

Firme koju su gradile zgrade u naselju Mileva Ajnštajn su Koto i Beogramat. Oni su nam priznali da su materije kupili u skladištu od Ekosekunda.

Ipak u firmi Ekosekund su prvo negirali da su prodali ovaj materijal.

"Firma Ekosekund nikad nije prodala nijednu količinu ni firmi Beogramat, ni izvođaču Koto, koji se pominju u izgradnji. Ponavljam, preduzeće koje se pominje da je izvršilo gradnju na tim objektima nikada nije u istoriji preduzeća kupilo što se može dokazati validnim dokumentima kao što su fakture", kaže za B92 Rade Petrović iz firme Ekosekund.

Ipak, Petrović je promenio tvrdnje kada mu je B92 saopštio da ima profakture koje su dostavile firme Beogramat i Koto koje su izvodile radove na spornim zgradama.

"Ne mogu da vam kažem ovog trenutka. Mi imamo podatke od svih kupaca koji su od nas kupili. Ukoliko je i Beogramant, evidentiran je sigurno", navodi Petrović.

Postavlja se pitanje čija je krivica za to što se ovo sredstvo s neprijatnim mirisom našlo u građevinskom materijalu i zašto nije povučeno iz prodaje i da li su nadležni organi uopšte proveravali toksičnost materijala koji se ugrađuje u zgrade.

"U toku je kontrola. Posle svega ovoga bio je sastanak nas i Ministarstva ekologije i napravili smo jedan koncept kako ćemo raditi da se ne bismo preklapali. Trenutno je kontrola kod Ekosekunda", kaže Slaviša Petković, načelnik Tržišne inspekcije.

Međutim, u Ekosekundu kažu da je njima prodaja proizvoda ponovo dozvoljena.

"Mi smo po nalogu ministarstva uradili sve nove analize, ne samo za oplatol, već za sve naše proizvode i to smo dostavili ministarstvu. Tako da je ta zabrana proizvodnje ukinuta pre dva dana", tvrdi Petrović.

Iz firmi koje su gradile zgrade priznaju da je domaći proizvođač Ekosekund za sada jedini na tržištu, dok su se ranije kupovale uglavnom nemačke oplate.

"Isključivo smo od Ekosekunda kupovali oplatol, ne samo za ovu zgradu, već i za drugu firmu i objekte", kaže Borko Čolanić iz firme Beogramat.

Jedan od izvođača radova u Ulici Mileve Ajnšatjn je Koto iz Beograda. Iz firme su za B92 potvrdili da su u izgradnji koristili oplatol.

"Mi nismo uradili analize, ali imamo potvrdu da je sve u redu. Pravila su takva da za bilo kakav materijal koji primenjujemo mi uzimamo atest koji potvrđuje kvalitet. Mi prezentujemo investitoru i investitor odobri. To je i ovo bio slučaj. Koristi se godinama unazad i do sada nije bilo problema, ali sad čujemo i od drugih izvođača da postoji problem na još nekoliko gradilišta u zemlji", kaže Srđan Simić iz firme Koto.

Kako B92 saznaje, postoji još nekoliko mesta u Beogradu na kojima je povećano prisustvo fenola u zidovima zgrada, a pretpostavlja se da postoji i nekoliko takvih zgrada u Novom Sadu.

Rušenje je krajnje rešenje za sporne stanove

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Aca Popović ocenio je danas da će, ako se ne pronađe tehnološko rešenje, problem takozvanih "smrdljivih stanova" morati da se rešava tako što će se deo betona gde su probili problematični materijali morati da se ruši.

Popović je precizirao da je sporni materijal prodro u beton tek jedan do dva milimetra, ali je rušenje, kako kaže, ipak krajnje i skupo rešenje. On je naveo da se u celoj situaciji država loše snašla.

"Država mora da se ponaša onako da bude 'čizma i pendrek'. Mora da spovodi zakon i strogoću radi zaštite građana i firmi. A ovde se radi o zaštiti zdravlja ljudi", rekao je Popović Tanjugu nakon sastanka Odbora PKS za građevinarstvo.

Država je, dodaje on, pokazala nespremnost za to da te materijale ukloni s tržišta.

"Dogodio se slučaj da je inspekcija otišla kod jednog proizvođača, a oni su ih izbacili napolje. Zato bi trebalo da se postavi pitanje rada inspekcijskih organa i organa koji daju ateste za određene vrste materijala i koji to kontolišu", rekao je Popović.

Zamenik direktora Građevinske direkcije Srbije Mirko Petrović rekao je da su zbog problema zgrada u kojima se širi neprijatan miris podnete prijave protiv neidentifikovanih lica i dodao da zbog tog problema direkcija trpi ogromnu materijalnu štetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: