Ubrzo obnavljanje vodnih objekata

Beograd -- Direktor Srbijavoda Goran Puzović kaže da se ne kasni sa obnovom oštećenih vodnih objekata i da očekuje da će izvođači početi posao od 1. do 10. septembra.

Izvor: Tanjug
Podeli

Puzović je gostujući na RTS-u rekao da usvojeni plan vlade o obnovi vodnih objekata podrazumeva hitnu sanaciju na oštećenim delovima korita i dovođenje u funkcionalno stanje kakvo je bilo pre majskih poplava.

"Nismo zakasnili sa radovima, jer smo celo leto imali ogromne padavine. Pre radova morali smo uraditi projektnu dokumentacije, sanacione elaborate i to se ovih dana privode kraju. Očekujem da ćemo između 1. i 10. septembra sve izvođače uvesti u posao", rekao je Puzović.

On je dodao da će se nakon izvođenja ovih radova i vraćanja vodosistema u prvobitno stanje, krenuti sa izradom nove strateguje za odbranu od poplava, jer će se Srbija zbog klimatskih promena suočavati sa sve većim padavinama.

"Naša strategija se mora okrenuti da u uzvodnim delovima bujičnih reka izgradimo objekte kako bi se sprečilo da bujica dođe u grad, jer to je onda problem koji se teško rešava", naglasio je Puzović.

Ti objekti se, kako kaže, moraju graditi pre Obranovca izvan Valjeva, Mionice, Ljiga, Koceljeve i podsetio da se u Srbiji trenutno grade tri objekta koji se grade decenijama, a među njima je i brana Rovni kod Valjeva.

Puzović je rekao da očekuje da će država prepoznati značaj ovih objekata i da će se konačno izdvojiti sredstva za njihovo završavanje.

"Ovi objekti imaju dve funkcije. Jedan je vodiosnadbevanje, druga je zaštita od poplava", rekao je Puzović i dodao da bi razmere poplava u maju bile manje da je brana Rovni bila završena.

On je naglasio da je Srbiji potreban novi zakon o vodama, koji mora da prati zakon o finansiranju.

Društvo

strana 1 od 316 idi na stranu