"Plan o prekidu vatre u Ukrajini"

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer nada se da će u razgovorima u Berlinu biti napravljen plan o održivom prekidu vatre u Ukrajini.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 17.08.2014.

12:22

Default images

"Cilj je da se naprave smernice za održivi prekid vatre i okvir za efikasnu kontrolu granica. Samo na ovaj način se situacija u Ukrajini može smiriti i Kijev može nastaviti nacionalni dijalog u koji će na odgovarajući način biti uključeni stanovnici na istoku zemlje", poručio je Štajnmajer u uoči razgovora sa predstavnicima Ukrajine, Rusije i Francuske.

On je, međutim, upozorio da "ne postoji jednostavan recept".

"Zato je, po mom mišljenju, toliko važno da svi sednemo za sto u ovom trenutku", rekao je nemački ministar, dodajući da "humanitarna situacija u istočnoj Ukrajini privlači veliku političku pažnju" i da se "to mora rešiti", prenosi AFP.

"Ali mi ne smemo zanemariti potragu za političkim načinima da se izađe iz krize u Ukrajini. Nama je hitno potreban novi politički stimulans jer nam, u suprotnom, preti rizik da stojimo u mestu ili da idemo unazad i ponovo uđemo u intenzivniju spiralu eskalacije", zaključio je ministar Štajnmajer.

"Četvorka" u Berlinu o krizi u Ukrajini

Šefovi diplomatije Ukrajine, Rusije, Nemačke i Francuske održaće u Berlinu susret o ukrajinskoj krizi, što je potvrđeno i iz kabineta predsednika Ukrajine.

Sergej Lavrov, Pavlo Klimkin, Frank-Valter Štajnmajer i Loran Fabius ponovo se sastaju da bi razgovarali o krizi u istočnoj Ukrajini, i to u nešto opuštenijoj atmosferi nego poslednjih nekoliko dana, s obzirom na to da su se Kijev i Moskva dogovorilo o načinu za pregled konvoja humanitarne pomoći.

To je u subotu rekao Paskal Kuta, zvaničnik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Rusiji, koji očekuje bezbednosne garancije sa druge strane granice.

Kijev je u subotu uveče potvrdio "zakonitost" ruskog konvoja, a tek treba da zvanično odobri njegov ulazak na svoju teritoriju.

Datum sastanka je usaglašen u petak na susretu šefova administracije Porošenka i ruskog predsednika Vladimira Putina, Borisa Ložkina i Sergeja Ivanova, u Sočiju.

Itar-Tas prenosi da je šef ukrajinske diplomatije Pavel Klimkin napisao na svom nalogu na Tviteru da će u nedelju otputovati u Berlin, kako bi se sreo sa Sergejom Lavrovom, Frankom Valterom Štajnmajerom i Loranom Fabijusom.

"Hoće li sto biti okrugao ili četvrtast, ali treba razgovarati", naveo je Klimkin.

Ruska informativna agencija (RIA) Novosti prenela je da je pres služba Kremlja potvrdila da je dogovoren četvorostrani susret na nivou ministara inostranih poslova, navodeći da će se dnevni red razmatrati neposredno na sastanku.
Proruski pobunjenici (Beta/AP Photo/Sergei Grits)
Zapad pokušava da smiri stanje pokušavajući da podstakne povratak Rusije i Ukrajine za pregovarački sto.

Predsednik Francuske Fransoa Oland je tako pozvao Kijev da "pokaže uzdržanost" u vojnim operacijama jer broj civilnih žrtava raste u pobunjeničkim uporištima - Donjecku i Lugansku koje je ukrajinska vojska opsela.

Predsednik Ukrajina Petro Porošenko je u telefonskom razgovoru s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel izrazio spremnost da učestvuju na sastanku Evropskog saveta 30. avgusta, saopštio je Kijev.

U telefonskom razgovoru u subotu potpredsednik SAD Džo Bajden i ukrajinski predsednik su izrazili sumnju u mirovne namere Rusije, ali su ipak pozvali Moskvu na pregovore, saopštila je Bela kuća.

"Premijer" separatista, Aleksander Zaharčenko je objavio u petak da je dobio "150 komada vojne opreme, uključujući 30 tenkova i drugih oklopnih vozila, i oko 1.200 ljudi koji su imali četiri meseca obuke u Rusiji".

Ukrajinski vojska je u subotu nastavila ofanzivu, zauzimajući grad pobunjenika Jdanivka, 45 kilometara od Donjecka. Intenzivno su bombardovani istočni deo Donjecka i susedno selo Makejevka.

U Lugansku koji je opkolila ukrajinske vojske, navela je organizacija "Hjuman rajts voč", stanje je "veoma teško", već dve nedelje nema vode, struje i telefonskih veza.

U okolini tog grada proruske snage oborile su ukrajinski MiG-29.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: