Ruski kamioni na granici Donjecka

Kijev -- Prvi kamioni ruskog konvoja humanitarne pomoći za jugoistočnu Ukrajinu stigli su na granični prelaz između Rusije i regiona Donjecka.

Izvor: Tanjug
Podeli

Konvoj se i dalje nalazi na ruskoj teritoriji i nema informacija kada bi mogao preći granicu.

“Carina neće obaviti kontrolu kamiona na njihovoj sadašnjoj lokaciji, a to je lokalna autobuska kompanija”, izjavio je presdstavnik prevoznika koji organizuje transport humanitarne pomoći.

Vozači kamiona su zaključali kamione i otišli da se odmore, a predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta će pratiti konvoj.

Ukrajina je zvanično priznala sadržaj ruskog konvoja namenjenog građanima istočne Ukrajine kao humanitarnu pomoć, saopšteno je na vebsajtu ukrajinske vlade.

"U skladu sa Članovima 4 i 5 ukrajinskog zakona o humanitarnoj pomoći i imajući u vidu inicijativu predsednika Petra Porošenka o prihvatanju humanitarne pomoći u okvirima međunarodne humanitarne misije pod nadzorom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (ICRC), prihvatamo pošiljku kao humanitarnu pomoć", navodi se u saopštenju, a prenela je agencija RIA Novosti.

Ukaz kojim se sadržaj ruskog konvoja priznaje kao humanitarna pomoć je potpisala ukrajinska ministarka za socijalna pitanja Ljudmila Denisova.

Tom Ministarstvu je prethodno dostavljena lista artikala koji se nalaze u 280 ruskih kamiona, a koje je potpisao šef regionalne delegacije ICRC Paskal Kutat.

U tom dokumentu se navodi da konvoj sadrži 12 vrsta artikala ukupne težine 1.856 tona, što u potpunosti odgovara težini koju je prijavila zvanična Moskva.

"Primalac humanitarne pomoći je misija Crvenog krsta u Ukrajini. Pomoć će u Ukrajinu transportovati predstavnici te organizacije i distribuirati preko kontrolne tačke u Donjecku", navodi se na sajtu ukrajinske vlade.

Rusija je građanima istočne Ukrajine poslala 2.000 tona humanitarne pomoći u konvoju od 280 kamiona, koji na rusko-ukrajinskoj granici čekaju svu potrebnu dokumentaciju.

U toj pomoći su 400 tona žita, 100 tona šećera, 62 tone hrane za bebe, 54 tone medikamenata, 12.000 vreća za spavanje i 69 pokretnih električnih generatora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 548 idi na stranu