Za Tijanom traga i "Amber alert"

U potragu za nestalom Tijanom Jurić (15), osim srpske i mađarske policije, Evropola i Interpola, uključio se i međunarodni sajt posvećen nestaloj deci u Evropi.

Izvor: Tanjug

Sreda, 06.08.2014.

20:00

Default images

Na sajtu amberalert.eu nalaze se imena dece nestale u Evropi, a Tijana Jurić iz Subotice jedino je takvo dete iz Srbije.

Pored fotografije nestale devojčice, na sajtu se nalaze i njeni lični podaci, kao i karakterističan opis u kojem se kaže da "nestala osoba ima mladež iznad desne usne, jedva vidljiv ožiljak na bradi, kao i hirurški ožiljak na donjem delu stomaka".

Ispod tri fotografije Tijane Jurić stoji: "Ako imate bilo kakvu informaciju kontaktirajte nacionalnu ili lokalnu policiju, Interpol do kojeg vodi aktivan link na sajtu 'Amber alert'".

"Amber alert" - projekat sa ciljem da se pomogne u pronalaženju nestale dece - prvobitno je nastao u Sjedinjenim Državama 1996. godine, ali sada postoji u više zemalja.

Ime je dobio po devojčici Amber Hagerman (9) koja je oteta i ubijena u Arlingtonu 1996. godine.

Direktor Policije Milorad Veljović izjavio je juče da je potraga za nestalom Tijanom prioritet nad svim prioritetima za policiju i državu i napomenuo da ima nekih novih tragova i naznaka koji bi mogli da pomognu da taj slučaj bude rešen što pre.

Veljović je napomenuo da srpska policija, u vezi sa ovim slučajem, ima veoma dobru saradnju s kolegama iz Mađarske koji, kako je dodao, pružaju maksimalnu podršku, kao i da su gotovo svakodnevni kontakti s predstavnicima Interpola i Evropola.

Tijana je poslednji put viđena 26. jula u 00.25 časova nedaleko od Sportskog centra "Rata" u Bajmoku.

Na neasfaltiranom delu puta pronađeni su predmeti koji, prema izjavi majke, pripadaju nestaloj devojčici.

Nastavlja se intenzivna potraga

Operativci kriminalističke policije Srbije nastavili su i dodatni pregled snimaka, ovog puta sa železničke stanice u Subotici, odakle je 25. jula Tijana Jurić (15) krenula za Bajmok, gde je tokom noći i nestala. Pored toga, privode se određene osobe, koje se istog trenutka šalju na poligraf, kako policija ne bi gubila vreme na pogrešne tragove, pišu "Novosti".

Pored toga, analizira se njena prepiska na "Fejsbuku“, ali i komunikacija mobilnim telefonom. Signal sa njenog broja bio je aktivan još najmanje dva sata posle njenog nestanka. Poslednji put je registrovan na dva kilometra od granice s Mađarskom.

Potraga za tinejdžerkom, koja je nestala jedan sat posle ponoći 26. jula, traje već 12 dana. Ispitano je više od 100 ljudi i zasad nema ozbiljnijeg traga, osim onog da je devojka slična njoj viđena u Mađarskoj.

"Analiziramo detaljno snimke sa železničke stanice u Subotici, ali i sa okolnih objekata", navodi izvor "Novosti“ blizak istrazi. "Pokušavamo da utvrdimo da li je bilo sumnjivih dešavanja neposredno pre nego što se Tijana pojavila, odnosno da li joj neko prilazio, da li se sa nekim sastala... Identifikovaćemo sve one sa tih snimaka koji bi mogli da nam pomognu u istrazi, a zatim ih i ispitati".

Policija razmatra indiciju da je neko prišao tinejdžerki na stanici ili u vozu i da bi to moglo da pomogne u rasvetljavanju njene sudbine.

"Svedoci iz Mađarske, tačnije iz jednog mesta uz granicu sa Srbijom, tvrde da su videli devojku koja liči na nju ", objašnjava sagovornik "Novosti". "Opisali da je na sebi imala odeću u kojoj je i nestala, belu majicu i svetle farmerke. Još se proveravaju i te tvrdnje. Ipak, svedoci su sigurni da je o njoj reč. Identifikovali su je između deset fotografija raznih devojčica njenog uzrasta".

Otac nestale devojčice: Ne dugujem nikome ni dinar

Pa zar neko može da poveruje da bih svoje rođeno dete žrtvovao zbog dugova i čitavoj porodici život pretvorio u pakao? Ovako govori Igor Jurić, Tijanin otac, naglašavajući, u izjavi za „Novosti“, da svaki razuman roditelj tako nešto nikada ne bi dozvolio:

"To niko ne bi učino, da rizikuje život svog deteta zbog duga i nekakvih kamata zelenašima. I prvog dana sam policiji, koja nas je, naravno, i to pitala, rekao da nam niko nije pretio i da nikome ništa ne dugujemo. Ukoliko se dokaže da sam nekome dugovao, spreman sam za javni linč, pa neka mi i najgore stvari urade", u očaju, gotovo u dahu kaže Igor.

Tijanin otac dodaje da je strašno to što ga posle 12 dana od Tijaninog nestanka i agonije kroz koju prolaze, porede sa, kako se izrazio, ludakom koji zbog duga zelenašima žrtvuje svoje rođeno dete.

"Od toga nema ništa", kategoričan je. "Narednih dana bi trebalo da se vratim u Belgiju, gde radim, i da regulišem odsustvo sa posla, i sada se plašim da se to može protumačiti kao da sam pobegao. Policiji sam to predočio i rekli su mi da mogu da otputujem."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: