Nevreme ponovo napravilo haos

U Srbiji je sinoć upaljen crveni meteo-alarm. Snažno nevreme praćeno jakom kišom i grmljavinom najviše je pogodilo centralnu i zapadnu Srbiju.

Izvor: B92

Utorak, 05.08.2014.

21:49

Default images

Obilna kiša sa grmljavinom zahvatila je Kragujevac, Čačak, Ivanjicu, Priboj, a u Užicu neprestano pada od kasno popodne.

Jak pljusak izazvao je probleme u kosjerićkom kraju, gde nabujali potoci prete kućama. Kiša od juče popodne je neprekidno padala i u Bajinoj Bašti i Priboju.

Jaki pljuskovi su bili i tokom večeri i noći u Beogradu, praćeni grmljavinom. Struje nije sinoć bilo u delovima Užica, Valjeva i Kruševca. Arilje je zbog udara groma oko sat vremena bilo bez električne energije.

U Valjevu je palo oko 54 litra kiše po kvadratnom metru, a oluja je izazvala probleme u snabdevanju električnom energijom. Kroz centar Loznice teče bujica jer se izlila reka Štira.

Evakuisano je osoblje Medicine rada u Domu zdravlja u Loznici, a bez struje su ostale mnoge zgrade u centru grada. U selima kod Malog Zvornika pokrenuta manja klizišta.

Nevreme je u Valjevu počelo oko 19 sati, a zbog velike grmljavine iz sistema je "ispala" velika trafostanica na Boričevcu, pa je veliki deo grada bio bez struje. Udari groma oštetili su i pojedine dalekovode za seosko područje opštine.

Vatrogasci su intervenisali u gašenju jednog požara, a prema rečima dežurnog u Vatrogasno-spasilačkom bataljonu, bilo je dosta poziva za ispumpavanje vode iz stambenih i poslovnih prostorija koje su zbog jakog pljuska poplavljene.

U pojedinim delovima grada bilo je problema u funkcionisanju saobraćaja zbog toga što kišna kanalizacija nije mogla da primi svu vodu koja se izlila na grad.

Dejstvovale su protivgradne stanice na području Šapca, Bogatića i Obrenovca.

U Loznici dramatično, izlila se reka Štira

U Loznici, gde je u utorak od 16 do 20 časova palo 47 litara kiše po kvadratnom metru, prema informacijama ovdašnje Meteorološke stanice, stanje je dramatično, javljaju Novosti. Kiša je i posle 21 čas nastavila da pada nesmanjenim intenzitetom.

Izlila se reka Štira, koja teče kroz čitav grad, a bez struje su oko 21 čas ostale mnoge zgrade u centru grada, od Robne kuće "Jadar" do dela grada prema "duplim trakama" i bolnici.

Pod vodom je središte grada, od centralnog gradskog trga do susednih ulica, kao i Bulevar Dositeja Obradovića, kraj koga se nalazi i Elektrodistribucija, koja je, takođe, pod vodom. Mnogi stanari zgrada već od 20 časova nisu mogli da izađu iz stanova, jer za izlazak im ne pomažu ni čizme.

Do 20 časova, ulicama su se kretala vozila, ali kako se bujica širila, saobraćaj više nije bio moguć.

Vodena bujica je ušla u zdanje Medicine rada Doma zdravlja "Dr Milenko Marin“, koje se nalazi u naselju Gradilište, rekla je za "Novosti" dr Branka Krasavac, pomoćnica direktora te ustanove.

Terenskim vozilima jedva je evakuisano osoblje, koje je radilo u toj ustanovi, ispred koje je voda, oko 20.15 časova, bila, kako kaže, "do butina“. Voda je, prema njenim rečima, sve više nadirala, „pa su u velikom problemu i stanari stambenih zgrada, gde je vodeni talas još veći“.

Zbog velikih padavina, bujice su "okupirale" deo puta do Banje Koviljače, od "Viskozine" kapije broj 3 do ulaska u to turističko mesto, pa je saobraćaj od utorka uveče u prekidu, potvrđeno je "Novostima" u Stanici saobraćajne policije u Loznici.

Od Loznice do Koviljače, umesto tim drumom, koji je lokalnog karaktera, može da se dođe zaobilaznim putem, koji vodi ka Malom Zvorniku, odnosno ka Šapcu.

Bujica je "začepila" i deo regionalnog puta Loznica-Zajača, koji je od ponedeljka uveče zatvoren za saobraćaj.

Grad veličine graška u Subotici

Suboticu i Palić je juče nešto posle 19 sati zahvatilo snažno nevreme, praćeno jakom vetrom koji je, uz postepeno pojačavanje kiše i prave provale oblaka, doneo i grad veličine graška.

Snažna polučasovna kiša uz povremenu grmljavinu napravila je velike probleme u saobraćaju te su neke ulice biti zatvorene za saobraćaj zbog velike količine vode koja se nakupila i koju odvodni sistem nije uspeo blagovremeno da kanališ, objavio je portal subotica.com.

Na više lokacija u širem području grada intervenisale su ekipe JKP "Čistoće i zelenila", kao JKP "Vodovod i kanalizacija", a podršku u saniranju posledica dali su i vatrogasci koji asistiraju sa agregatima za ispumpavanje vode.

Nadležne službe su na terenu i saniraju posledice večerašnjeg nevremena, koje polako slabi.

Nevreme je skoro prestalo oko 20:30, a stanje u centru grada se polako normalizuje.

Nevreme u Kraljevu i Vrnjačkoj Banji nije pričinilo štetu

Područja Kraljeva i Vrnjačke Banje je sinoć oko 21 sat zahvatila jaka kiša praćena grmljavinom, ali nevreme nije pričinilo štetu.

"Imali smo samo jedan poziv iz sela Samaila kod Kraljeva, jer je kiša napunila dvorište jedne kuće. Poslali smo ekipu, ali nije bilo ništa alarmantno, jer je kuća na spratu, pa se jedna starica koja tamo sama živi, popela na sprat kuće", izjavio je za Tanjug Radoica Kočović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu.

Prema njegovim rečima, voda će iz dvorišta biti ispumpana, a iz ostalih delova Kraljeva i Vrnjačke Banje nije bilo poziva za pomoć.

Kočović je precizirao da je u Kraljevu je palo oko 15 litara kiše, što nije količina koja može napraviti veliku štetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: