Kertes pravosnažno oslobođen

Bivši direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes pravosnažno je oslobođen optužbi za iznošenje novca na Kipar, zbog nastupanja apsolutne zastarelosti.

Izvor: Tanjug

Subota, 02.08.2014.

14:23

Default images

Optužba da je Kertes po nalogu Slobodana Miloševića od sredine 1994. godine do 5. oktobra 2000. godine iznosio novac odbijena je odlukom Apelacionog suda u Beogradu, koji je potvrdio presudu Specijalnog suda iz februara i odbio žalbu Tužilaštva za organizovani kriminal.

Optužnicom je Kertesu bilo stavljeno na teret da je u periodu od sredine 1994. godine do 5. oktobra 2000. godine u Beogradu, postupajuci po nalogu sada pokojnog Miloševića i takođe preminulog tadašnjeg potpredsednika Vlade SRJ Jovana Zebića, kao direktor SUC, naneo štetu budžetu SRJ u visini od 1,5 miliona dinara.

Kertes je, kako se sumnjalo, deo novca sa carine uplaćivao na račune kod Beobanke, a deo preko radnika carine i u pratnji radnika Državne bezbednosti izneo na Kipar.

"Po nalaženju Apelacionog suda, kako je okrivljenom stavljeno na teret da je krivicno delo izvršio u periodu od 1994. godine do 5. oktobra 2000. godine to je u odnosu na sve krivično – pravne radnje koje se okrivljenom stavljaju na teret nastupila apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja, prvostepeni sud je pravilno odbio optužbu za jedno produženo krivicno delo zloupotrebe službenog položaja, u saizvršilaštvu, prema Kertesu", navodi se u odluci Apelacionog suda objavljenoj na sajtu.

Kertesu je prošlog leta, odlučujući po nalogu Vrhovnog kasacionog suda, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo pravosnažnu presudu i naložio da mu se ponovo sudi pred Specijalnim sudom koji ga je prethodno osudio na višegodišnju kaznu zatvora zbog iznošenja para na Kipar.

Kertesu se sudi u još četiri krivična postupka za šverc cigareta u predmetima "Subotić", "Bajrušević" i "Stojčić", kao i za zloupotrebe sa vladinim stanovima u slučaju "Živka Cica Knežević".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

142 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: