VU: Reakcija Štaba Ustavnom sudu

Štab za odbranu hrvatskog Vukovara je uputio podnesak Ustavnom sudu kojim osporava odluku o tome da se oceni ustavnost referendumskog pitanja o dvojezičnosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2014.

16:59

Default images

Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, organizacija koja se bori protiv upotrebe ćirilice, uputio je podnesak Ustavnom sudu Hrvatske kojim osporava saborsku odluku da zatraži ocenu ustavnosti referendumskog pitanja o dvojezičnosti, koje predlaže ta organizacija.

Štab je predao Saboru potpise građana za održavanje referenduma kojim traže ograničavanje prava na upotrebu manjinskog jezika na sredine koje imaju polovinu, a ne trećinu stanovnika pripadnika nacionalnih manjina, što je sada slučaj.

Hrvatski sabor uputio je polovinom jula na ocenu ustavnosti referendumsko pitanje vukovarskog štaba o dvojezicnosti, pošto je nadlezni Odbor ocenio da ono nije u skladu s Ustavom.

Član Štaba Vlado Iljikić kazao je na konferenciji za novinare da je Ustavnom sudu uputio i predlog za sazivanje javne rasprave radi ocene ustavnosti postupanja Vlade u vezi s uvođenjem dvojezičnosti u službenu upotrebu u Vukovaru kao i o referendumskoj incijativi te organizacije.

Takođe, kaže Iljkić, predložiće i vukovarskim vlastima da se i grad obrati Ustavnom sudu i tako podrži štab.

Iljkić je uporište za zahteve štaba i predloženog referenduma našao u primerima ustava Estonije i Litvanije koji propisuju da se manjine, tek kada pređu 50 odnosno 70 odsto stanovništva, mogu služiti svojim jezikom u lokalnoj samoupravi.

"Hrvatski narod je jednako suveren kao i svaki drugi narod Evropske unije, i ne vidimo razlog da mu se ne dopusti da na referendumu odluči o jednom takvom pitanju kao što je izmena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina", rekao je on, a prenela agencija Hina.

Ova organizacija je, inače, aktivna od početka uvođenja dvojezičnosti i postavljanja dvojezičnih tabli na zgrade državnih ustanova u Vukovaru i drugim gradovima u Hrvatskoj, u skladu sa važećim zakonom.

Još prošle godine inicirali su proteste posle kojih je počelo skidanje i uništavanje dvojezičnih tabll.

U Vukovaru je na nedavnim prevremenim izborima pobedila desno orjentisana Hrvatska demokratska zajednica sa svojim partnerima a novi gradonačelnik Ivan Penava je ocenio da je dvojezičnost u tom gradu uvedena "na silu i protivno zakonu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: