Dodik podržava HR entitet u BiH

Milorad Dodik rekao je da će RS podržati Hrvate da imaju svoj entitet u BiH i da RS ne dotiče to da li će u BiH "biti neki treći ili peti entitet".

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2014.

12:08

Default images

"U političkom dogovoru koji imam sa predstavnicima političkog života hrvatskog naroda jasno je da, u kombinaciji entiteta za Hrvate, niko ne dodiruje RS i nama ništa drugo nije važno", rekao je Dodik, komentarišući izveštaj Međunarodne krizne grupe, u kojoj se kao jedna od opcija za rešenje krize u BiH pominje potreba stvaranja trećeg, odnosno hrvatskog entiteta.

Predsednik Republike Srpske je za RTRS kazao i da stav iz tog izveštaja, da Bosna i Hercegovina klizi ka raspadu, predstavlja možda najbolju ocenu za BiH.

On je podsetio da RS ima jasan stav - da Bosna i Hercegovina mora da se vrati na Dejtonsku izvornu strukturu ili je neodrživa.

"To znači da BiH u godinama koje dolaze mora da se vrati na to da ima jednog predsedavajućeg Saveta ministara i dva ministra, a da je sve ostalo višak i nametnuto. Priča o BiH kao nekoj navodnoj federaciji, koja se pominje u ovom izveštaju, zakasnela je ideja. BiH može samo da bude unija nezavisnih država na ovom prostoru, a možda još nismo zakasnili za neku priču o konfederaciji", kazao je predsednik RS.

Medjunarodna krizna grupa (ICG) i deo članova Evropskog parlamenta ponovo su pokrenuli pitanje organizacije BiH sa tri, odnosno četiri teritorijalne jedinice, što bi, kako smatraju, bio izlaz iz "trenutnog političkog haosa" u toj državi.

U specijalnom izveštaju o BiH, analitičari ICG-a, neformalne grupe koju čine bivši ambasadori i eksperti raznih oblasti, na ovaj način vide rešenje krize.

Tome se, medjutim, oštro protive bošnjački političari koji ne žele ni da čuju za teritorijalnu reorganizaciju zemlje, ukoliko to podrazumeva decentralizaciju, u ovom slučaju unutar Federacije BiH, stvaranjem hrvatskog entiteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: