Austrija:Čitava pokrajina pod vodom

Snažne oluje, pljuskovi i grmljavine zahvatili više opština austrijske pokrajine Burgenland, gde su vatrogasci morali da intervenišu kako bi oslobodili puteve.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2014.

09:38

Default images

Prema pokrajinskoj centrali vatrogasne službe "gotovo čitav Burgenland je pod vodom".

"Morali smo da povećamo broj osoblja", saopštio je jedan portparol vatrogasne službe Burgenlanda.

Najteže pogodjeni su bile opštine Nojzidl am Ze, posebno grad, kao i Podersdorf, Obervart i Gising.

Vatrogasne službe u istočnoj pokrajini Burgenland tokom čitave noći morale su da izlaze na teren kako bi pomagali gradjanima, ali i oslobadjale puteve. Ukupno je bilo 342 intervencije, saopštila je pokrajinska vatrogasna služba.

Vatrogasna služba u opštini Nojnkirhen saopštila je da je došlo do masivnih lokalnih poplava u oblasti Pajerbaha-Sslegmil.

Reka Priglicbah se izlila iz korita i poplavila centar Šlegmila.

Zbog odrona je zaustavljen železnički saobraćaj na južnoj pruzi, gde je jedan putnički voz sprečen da nastavi put.

Nevreme pogodilo i Salcburg i Tirol

Nevreme, koje je sinoć najpre zahvatilo istok Austrije, pogodilo je i severne pokrajine Salcburg i Tirol, gde se reke nalaze u porastu.

U Mitersilu je vodostaj reke Salcah viši nego prilikom razarajućih poplava leta 2005., ali pošto su od tada preduzete mere zaštite od poplava, sprečeno je njeno izlivanje. Medjutim iz bezbednosnih razloga je most na Salcahu zatvoren za saobraćaj.

Vodostaj Salcaha danas u podne dostigao je 7,5 metara, sa tendencijom daljeg rasta, što bi bio desetogodišnji rekord.

Uobičajeno vodostaj Salcaha kod Mitersila iznosi dva metra.

Teže stanje je u Nojkirhenu, gde su brojne zgrade pod vodom, a i jedna saobraćajnica u Rozentalu je morala biti zatvorena za saobraćaj.

Takodje je nevreme ostavilo posledice i po lokalni železnički saobraćaj. Tako je pruga kroz dolinu Salcahtal od Celam Zea im Pincgau do Švarcaha im Pongau morala privremeno da bude zatvorena.

Slično stanje je i u Tirolu, posebno u opštini Kicbil, gde reka Briksental preti da se izlije kod Hopfgarten Valda, usled čega je tamošnji put morao biti zatvoren, a i prekinut železnički saobraćaj izmedju Vergla i Kirhberga.

Jedan 25-ogodišnji vozač je u Kesenu, takodje na teritoriji Kicbil, skliznuo sa puta i upao u nabujalu reku Loferbah. On je uspeo sam da se izbavi iz vozila i spasi se, ali je automobil odnet niz reku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: