"Važan korak za ženski pokret"

Beograd -- Konvencija Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici stupa na snagu sutra.

Izvor: Tanjug
Podeli

Iz Autonomnog ženskog centra navode da je to važan korak u istoriji ženskog pokreta, ali i podsetnik da je neohodno još dosta toga učiniti da bi se poboljšao položaj žena i njihove dece koja su preživela nasilje.

Autonomni ženski centar je upozorio Vladu Srbije i nadležna ministarstva da još uvek nisu preduzete odgovarajuće aktivnosti povodom obaveza koje su preuzete potvrđivanjem ove Konvencije.

Iz tog centra navode i da za njih, kao i za Mrežu Žene protiv nasilja i organizacije članice mreže Žene protiv nasilja Evropa (Women against Violence Europe - WAVE), stupanje na snagu Konvencije predstavlja ogroman uspeh u istoriji ženskog pokreta.

Konvencija je sveobuhvatni instrument na evropskom nivou koji prepoznaje nasilje prema ženama, koji je do sada ratifikovalo 13 država, a potpisale 23 države, istaknuto je u saopštenju tog centra iz kog upozoravaju i da je u narednom periodu potrebno obezbediti njenu punu primenu da bi se efektno delovalo u pravcu suzbijanja nasilja prema ženama.

Kako je istaknuto, četiri važne teme Konvencije uključuju prevenciju, zaštitu i podršku žrtvama, gonjenje i kažnjavanje, kao i integrisane politike i praćenje.

U saopštenju je navedeno i da je u cilju podrške ratifikaciji i primeni Konvencije, prošle godine pokrenuta i kampanja Potpisujem.org, kao deo regionalnog projekta ''Udruženim naporima - ka novim evropskim standardima u zaštiti žena od rodno zasnovanog nasilja'', koji vodi Autonomni ženski centar.

Osnovni cilj projekta je doprinos uspostavljanju sveobuhvatnih zakonskih rešenja i politika za zaštitu žena od nasilja na Zapadnom Balkanu, kao uslova za dostizanje demokratije, ispunjenje ljudskih prava, socijalno uključivanje i usklađivanje sa evropskim vrednostima.

strana 1 od 302 idi na stranu