BG: Sutra se otvara Ruski nekropolj

Povodom 100. godišnjice početka Prvog svetskog rata na Novom groblju u Beogradu sutra će, posle restauracije, biti otvoren spomen-kompleks "Ruski nekropolj".

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2014.

19:50

Default images

Tim povodom dolazi i delegacija iz Moskve u kojoj se nalazi šef Federalne agencije za pitanja Zajednice nezavisnih država, sunarodnika u inostranstvu i međunarodnu humanitarnu saradnju, Konstantin Kosačov, i predsednik Komiteta za socijalnu politiku Saveta Federacije (Gornji dom ruskog parlamenta) Valerij Rjazanski.

Sa njima će sutra razgovarati predsednik Srbije Tomislav Nikolić, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Povodom svečanog otvaranja spomen-kompleksa, u saopštenju ruske ambasade se podseća da je taj projekat realizovan na inicijativu predsednika Rusije Vladimira Putina.

U više od osamsto grobova "Ruskog nekropolja" sahranjeno je oko hiljade generala i oficira, istaknuti predstavnici ruske inteligencije, delatnici nauke i kulture, sveštenstvo...

U pitanju je prvi obiman projekat renoviranja jedinstvenog memorijalnog objekta u inostranstvu sredstvima iz budžeta Rusije i sredstvima krupnih ruskih korporacija sa učešćem države, kao što su "Gasprom" i "Ruske železnice".

"Ostvarivanje ovog projekta je postalo primer očuvanja spomenika kulturno-istorijskog nasleđa i pogrebnih kompleksa", navodi se u saopštenju.

U renoviranje kompleksa ruski i srpski investitori uložili su više od dva miliona dolara, a obnovu su pomogli moskovska i beogradska Fondacije koje su formirane upravo zbog projekta restauracije.

Program počinje parastosom koji će služiti patrijarh srpski Irinej i starešina ruske crkve Svete Trojice, predstavnik Ruske pravoslavne crkve u Srbiji, protojerej Vitalije Tarasjev, u Iverskoj kapeli na Novom groblju.

Nakon parastosa će se održati ceremonija uz učešće zvaničnika dve zemlje, nakon čega će biti položeni venci kod srpskog i ruskog spomenika palima u Prvom svetskom ratu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: