"Imaćete knjige, plaćajte struju"

Premijer Vučić izjavio je da će država do 1. septembra obezbediti besplatne udžbenike na albanskom jeziku, ali je poručio da Albanci moraju da plaćaju struju.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 31.07.2014.

16:19

Default images

"Bilo je problema sa udžbenicima i ranije, ima problema i sa naše strane, kasnili smo i sa knjigama na hrvatskom, bugarskom, pa tako i na albanskom i mi ćemo dati sve od sebe da pre 1. septembra to ispravimo", kazao je Vučić, odgovarajući na pitanje poslanika SDA Sandžak-PDD Šaipa Kamberija.

Podsetimo, u toku je sednica Skupštine na kojoj poslanici postavljaju pitanja ministrima i premijeru.

Vučić je izjavio da očekuje da će i Kamberi i svi ostali u Bujanovcu, Preševu i Medveđi ispunjavati svoje obaveze prema državi, plaćati struju redovno, "od sutra", kako je rekao.

"Pošto će sad jedan po jedan da padaju tajkuni i vlasnici restorana koji kradu struju, nije u redu da vi ne plaćate struju godinama. Učenici će primiti udžbenike na albanskom, to je obaveza države, mi to moramo da ispunimo, ali i vas molim da poštujete državu u kojoj živite i izmirujete svoje obaveze", dodao je premijer.

Poslanik Kamberi na to je odgovorio da će sačekati 2. septembar i dodao da nigde nije video da je ostvarivanje prava manjina uslovljeno plaćanjem struje.

Ministar prosvete i nauke Srđan Verbić kazao je da je u pripremi nov Zakon o udžbenicima i da će on pred poslanike stići u oktobru ili novembru.

Premijer Vučić je, na konstataciju poslanika da problem s udžbenicima ima i rusinska manjina u Vojvodini, rekao da je to propust Vlade, da to ne sme da se dogodi i obećao da će rusinski đaci dobiti udžbenike na svom jeziku do 1. septembra.

Ministar prosvete Srđan Verbić najavio je danas da neće biti uvođenja novih ni ukidanja postojećih predmeta istakavši da nije dobro da se predmeti uvode uredbama.

Verbić je, odgovarajući na pitanja poslanika o uvođenju eventualnih novih predmeta i o svrsishodnosti postojećih, rekao da nije dobro da se predmeti uvode uredbom.

On je dodao da ove godine neće biti uvođenja novih ni ukidanja postojećih predmeta.

"Nećemo uvoditi nove predmete ni ukidati, već menjati sadržaje", rekao je Verbić.

Kako je najavio, počeće analiza predmeta, efekata koje donose i onda će se videti koliko oni doprinose strategiji obrazovanja.

O donatorima, Etihadu, Fijatu, Politici, plagijatima, Nišu...

Prvi poslanik koji je postavio pitanje premijeru je lider Nove stranke Zoran Živković, koji je, između ostalog, zatražio odgovore o ugovorima s avio-prevoznikom Etihadom i kompanijom Fijat.

Vučić je odgovorio da ugovor s Fijatom neće biti pokazan javnosti. Vučić je rekao da ni ugovor s Fijatom, kao ni onaj s NIS-om nije potpisao on, već stranka na čijoj je Živković bio listi.

Premijer je izjavio i da nijedan metar kvadratni nije prodat Al Ravafedu za 6.000 evra. Odgovarajući na pitanja poslanika, premijer je rekao da će srpski avio-prevoznik ove godine prvi put poslovati s pozitivnim saldom i da Er Srbija doprinosi budžetu Srbije s 1,5 odsto BDP.

Premijer je izjavio da će do utorka, 5. avgusta, na sajtu vlade biti spisak svih donatora koji su pomogli Srbiji posle majskih poplava, odgovarajući na pitanje predsednika Nove stranke Zorana Živkovića zašto dosad nije objavljen spisak.

Premijer se izvinio građanima, ističući da će se spisak naći na sajtu vlade do 5. avgusta i da će se sve, kao i do sada, raditi transparentno.

Vučić je rekao da će predložiti izmene Zakona o finansiranju političkih stranaka, kako bi stranke mogle da se bave humanitarnim radom.

Kada je reč o privatizaciji kompanije Politika, Vučić je kazao da je izneo te podatke pre godinu i po.

"Uopšte nemamo rešenje. Stranka na čijoj ste listi izabrani kad je vladala, pljačkala je sve da Sveti Petar ne može da ustanovi ko je koga pljačkao i koliko", kazao je Vučić i dodao da je to činila da bi imala potpunu kontrolu nad medijima.

"Ne osećam se nimalo kriv za tu situaciju. Tako su vični lopovi bili na vlasti da nema tog suda koji to može da pohvata, ali imaćemo snage da raspetljamo to klupko. Da li ćemo uspeti, ostaje da se vidi", kazao je Vučić.

Živković je premijera pitao da li može da garantuje da niko od njegovih ministara nije nezakonito stekao diplomu ili plagirao doktorat i ko je platio profesionalne muzičare koji su zabavljali ministre na "ekskurziji" u Nišu.

"Ne mogu da vam kažem da je Aca Šapić plagijator, nisam pročitao njegov rad, pročitao sam Nebojšnin, jer sam se naslušao mnogo o njemu i mogu da tvrdim da ono sto je Stefanović radio nije plagijat - da je genijalno delo - nije", rekao je Vučić.

"Za Šapića ne mogu da znam, nisam čitao njegov rad, ali tvrdim i garantujem da Stefanović nije lopov", rekao je Vučić i dodao da se nije bavio plagijatima, ali da više zna o tome kako su neki u Živkovićevoj blizini postajali magistri i profesori.

Vučić je rekao da o toj temi može da govori jer ima više akademskog znanja i zvanja od Živkovića.

Vučić je priznao da je pogrešio i preterao kada je svojevremeno rekao da je glupo obrazloženje to da je Stefanovićev rad plagijat.

Dodao je da je najvažnije koliko je ko marljiv i koliko ko želi da radi, i da bi zato želeo da neki marljivi ljudi koje zna, a koji imaju samo srednju školu, budu na državnim funkcijama.

"O svemu ovome govorim bez kompleksa jer sam završio škole sa najboljim ocenama, a govorim i više jezika od mnogih", rekao je Vučić. "Stvarno je lepo slušati vas, vaše lepe želje su bez osnova i to je problem ove vlade. Nemojte da vičete na mene, ja nisam ni član vlade, ni član otadžbinske uprave", poručio je Živković premijeru.

Vučić je rekao da je ponosan što su ministri išli autobusom, za razliku od nekih koji nikada nisu izlazili iz limuzina i da u ponedeljak u autobusu kojim su ministri išli na sednicu vlade u Nišu nije bilo nikakvog veselja.

"Nisam čak ni čuo muziku, bio sam na donjem nivou autobusa. Sigurno Srbija nije platila muziku kao ni sedviče. Nijedan moj ručak ili večeru nije platila Srbija ni građani", rekao je Vučić.

On je rekao da je očekivao da će od Živkovića čuti i neko pristojno pitanje.

Vučić: Mir na istoku Ukrajine bi rešio probleme Srbije

Premijer Vučić najavio je večeras da će se, ukoliko to bude potrebno, održati zatvorena sednica Skupštine Srbije na kojoj bi poslanici bili informisani o spoljnopolitičkoj situaciji u vezi sa odnosima s Rusijom.

"Izaćićemo pred Skupštinu na zatvorenu sednicu da bismo mogli da kažemo s čim se država suočava, pred kakvim smo izazovima, da li možemo ovako dalje ili ne", kazao je Vučić i dodao da Srbija nije u lakoj spoljnopolitičkoj situaciji, iako pred nju nisu postavljeni nikavi ultimatumi.

Vučić je to izjavio u Skupštini Srbije odgovarajući na pitanje poslanice Demokratske stranke Gordane Čomić o tome u kojoj je meri Srbija obavezna da prati spoljnu politiku EU.

"Ne mogu da kažem koliko noći ne spavam i tresem se zbog svakog ispaljenog metka, nadajući se miru na istoku Ukrajine, jer to bi rešilo probleme Srbije. Tresem se od svakog metka koji tamo opali", rekao je Vučić.

Podsetio je da je za vladu koja po Ustavu vodi spoljnu politiku, dobro da se konsultuje s poslanicima u rešavanju osetljivih pitanja.

"Vodimo politiku u interesu građana Srbije, to je naš prioritetni zadatak", rekao je Vučić.

Ponovio je da je u interesu Srbije da očuva najbolje moguće odnose s Rusijom, te da ne zna šta bi radili ako bi zemlja bila suočena s poskuljenjem gasa koji ne može da plati ni po sadašnjoj ceni.

Vučić je podsetio da je Srbija privatila 10 od 14 deklaracija, osim četiri akta koji gore o sankcijama protiv Ruske Federacije.

"U novembru oko 40 miliona evra bespovratne pomoći od EU"

Ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da će Srbija u novembru ili decembru iz fonda solidarnosti EU dobiti između 40 i 50 miliona evra bespovratnih sredstava za otklanjanje posledica poplava.

Joksimovićeva je, u Skupštini Srbije, gde ministri odgovaraju na pitanja poslanika, rekla da je Srbija za ta sredstva formalno aplicirala juče, a da je mehanizam za apliciranje za pomenuta sredstva pokrenut još za vreme poplava.

Iako će sredstva stići krajem godine, ona će moći da budu retroaktivno upotrebljena za već započete projekte obnove.

Uslov je, kako je objasnila, da ta sredstva ne budu iskorišćena za obnovu privatne imovine, već za obnovu infrastrukture.

Srbija u ovom procesu, kako je istakla, ima tretman kao punopravna članica EU, što je još jedan dokaz važnosti statusa kandidata za članstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: