Mogerini: Nastavite istim putem

Federika Mogerini, ministarka spoljnih poslova Italije, države predsedavajuće EU, dolazi danas u posetu Beogradu, gde će razgovarati sa državnim vrhom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.07.2014.

07:24

Default images

Planirani su susreti s predsednikom države, premijerom, šefom diplomatije, predsednicom Skupštine Srbije, a Mogerinijeva će učestvovati i u panel diskusiji u parlamentu.

Ministarka Mogerini izjavila je da u Beograd donosi poruku snažnog ohrabrenja da se nastavi putem kojim je Srbija krenula poslednjih godina.

"Srbija s Evropom deli iste prioritete: privredni razvoj i zapošljavanje. Sa zadovoljstvom primećujem da je srpska vlada, uprkos poplavama, odlučno krenula da sprovodi reforme i prilagođava se evropskim standardima kao što je usvajanje reforme u oblasti tržišta rada", rekla je Mogerini za "Politiku" pred današnjuu posetu Beogradu.

Ona je naglasila da će jedan od prioriteta italijanskog predsedavanja EU biti upravo integracija Zapadnog Balkana da bi se zaokružio izvorni projekat u koji su verovali osnivači ujedinjene Evrope.

"Upravo iz tog razloga, u prvim nedeljama italijanskog predsedavanja krenula sam na turneju po zemljama Zapadnog Balkana koja se završava danas, posetom prestonicama koje su najviše odmakle u procesu pridruživanja", rekla je ministarka spoljnih poslova Italije.

Kada je reč o odnosima dve zemlje, Mogerini je navela da ove godine slavimo 135. godišnjicu diplomatskih odnosa i da je sa 3,5 milijarde evra u trgovinskoj razmeni, dve milijarde evra u investicijama i 500 preduzeća, Italija najvažniji trgovinski partner i investitor u Srbiji.

"Ali svesni smo da su potrebni i novi vidovi saradnje, kako u privredi, tako i u oblasti istraživanja i inovacija. Zato je pre nekoliko nedelja predsednica regije Furlanija-Venecija-Julija, Debora Serakjani, posetila Beograd u pratnji delegacije od tridesetak privrednika i potpisala sporazume upravo u oblastima od strateškog značaja za Italiju i Srbiju, odnosno u oblastima energetike, infrastrukture, saobraćaja, naučnog istraživanja", rekla je Mogerini.

"Posle poplava koje su tako teško pogodile vašu zemlju, Italija se odmah pokrenula i u Briselu dala svoj doprinos za pomoć Srbiji, ali to, naravno, nije dovoljno jer solidarnost sada treba da se ispolji kroz privrednu saradnju i ulaganje italijanskih preduzeća u Srbiju", naglasila je šefica italijanske diplomatije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: