Vlada usvojila medijske zakone

Beograd -- Vlada Srbije usvojila je danas tri medijska zakona, koji su upućeni Skupštini Srbije na raspravu po hitnom postupku.

Izvor: B92
Podeli

Vlada je usvojila tri medijska zakona – Predlog zakona o javnom informisanju i medijima, Predlog zakona o elektronskim medijima i Predlog zakona o javnim medijskim servisima.

Primena ovih zakona doprineće, kako se očekuje, zaštiti javnog interesa građana u sferi informisanja, obezbeđivanju medijskih sloboda i međunarodnih standarda u ovoj oblasti, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.

Ovi predlozi zakona otvoriće vrata za izlazak države iz vlasništva medija.

Set medijskih zakona koje je usvojila Vlada Srbije stigao je večeras u Skupštinu i poslanici će o njima raspravljati u utorak, 29.jula. Predsednica parlamenta Maja Gojković će sednicu zakazati sutra, na zahtev Vlade Srbije, rečeno je Tanjugu u kabinetu predsednice Skupštine Srbije. Na dnevnom redu biće Predlog zakona o privatizaciji, izmene i dopune Zakona o stečaju, izmene i dopune Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre. Pred poslanicima će se naći i set medijskih zakona - Predlog zakona o javnom informisanju i medijima, Predlog zakona o elektronskim medijima i Predlog zakona o javnim medijskim servisima.

Tri godine posle usvajanja Medijske strategije Srbija dobija novi Zakon o medijima. Javnost podataka jedna je od novina koju predviđa ovaj zakon. Uvodi se i novi medijski registar u kome će biti javno dostupni podaci o svakom ko ima više od pet odsto vlasništva u nekom mediju, ali i informacije o državnoj pomoći koju neki medij prima, kaže Slobodan Kremenjak, član radne grupe za izradu zakona.

"Mi smo imali izveštaj da država favorizuje određene medije, da im pomaže da bi zauzvrat dobila povoljne izveštaje i blagonaklonost redakcija. Ovde će svaki građanin praktično moći da se informiše o tome koliko je neki medij dobio novca od lokalne samouprave, javnih preduzeća, države", rekao je Kremenjak.

Povlačenje države iz medija bilo je predviđeno i ranije, ali nije sprovedeno. Novi zakon propisuje rok za privatizaciju, ali propisuje i šta će biti ako ti rokovi ne budu poštovani.

"Konkretna rešenja koja se nude je da će u slučaju da nema kupca akcije, ako nema kupca akcije biti besplatno ponuđenje zaposlenima, ukoliko zaposleni odbiju čak i besplatne akcije, onda će taj medij biti brisan iz registra i gasiće se", kaže Kremenjak.

Nova ovlašćenja predviđena su za Republičku radio difuznu agenciju. Pored opomena i upozorenja, i oduzimanja dozvola, ona će sada moći da izrekne meru zabrane emitovanja određenog sadržaja u kome je napravljena povreda propisa.

"Hipotetički bi to moglo da znači da ukoliko ste kršili nekakve propise u rijaliti programima, RRA će moći da vam zabrani da rijaliti programe emitujete u sledećih 30 dana", kaže Kremenjak.

Javni servis finansiraće se iz budžeta do 2016. po isteku tog roka prećiće se na finansiranje iz taksi koju ce plaćati gradjani. Kreatori zakona najavljuju mnogo strože mehanizme kontrole trošenja novca poreskih obveznika.

Podsetimo, šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport izjavio je ranije da će usvajanje seta medijskih zakona biti veliki pomak u usaglašavanju sa evropskim standardima najavljujući da će uskoro biti poznat izveštaj Evropske komisije o skriningu poglavlja 10 koje se odnosi na medijsku sferu.

"EU i EK žele da se implementira medijska strategija, a medijski zakoni su najvažniji alat za to", rekao je Davenport dodajući da je EK je komentarisala nekoliko nacrta i da bi, kako je tada rekao, bilo pozitivno da Vlada Srbije donese taj set zakona "što pre".

Prema njegovom mišljenju, set medijskih zakona rezultat je veoma široke javne debate tokom dve godine koju su i OEBS i zemlje članice EU podržavale sve vreme.

Danas su usvojeni i predlozi zakona o stečaju i privatizaciji.

U Vladi kažu da je reč o reformskim zakonima, koji su usklađeni sa procedurama EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 184 idi na stranu