Odloženo suđenje, Počuča se ne kaje

Suđenje bivšem portparolu PTJ Radomiru Počuči zbog poziva na linč aktivistkinja Žena u crnom odloženo je jer je njegov advokat na godišnjem odmoru.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 23.07.2014.

08:32

Default images

Bivši portparol Protivterorističke jedinice MUP Srbije Radomir Počuča je 27. marta na ličnom Fejsbuk-nalogu pozvao na linč aktivistkinje nevladine organizacije Žene u crnom koje su na Trgu Republike u Beogradu obeležavale 15 godina od zločina nad albanskim civilima na Kosovu.

On je pozvao navijače Crvene zvezde, Partizana, Rada i Vojvodine da "ne troše pesnice između sebe", već da se udruže i pretuku aktivistkinje te organizacije.

Suđenje koje je danas trebalo da počne odloženo je jer se nije pojavio njegov advokat, zbog toga što je na - godišnjem odmoru.

Umesto advokata, na ročište je došao pripravnik iz advokatske kancelarije koji, kako je naveo, nije položio pravosudni ispit, niti je upoznat sa spisima predmeta.

Sudsko veće je zato odlučilo je da se glavni pretres odloži za 17. septembar, kada će Poučuča izneti odbranu.

Počuca je novinarima kazao da on nije promenio stav od 27. marta kada je na svom nalogu na Fejsbuku pozvao na linč "Žena u crnom".

"Žalim zbog reči koje sam upotrebio u nekulturnoj formi, ali stojim iza svog stava. Normalna država bi trebalo da vodi računa o svojim građanima, a većina građana se ne slaže s delovanjem autošovinističkih organizacija kao što su Žene u crnom, Komitet pravnika za ljudska prava i Fond za humanitarno pravo koji deluju protiv interesa države", rekao je Počuča.

On je sudski proces nazvao "naduvanom farsom" i "licemerjem".

"Ovo je naduvana farsa, jer tumače zakon bez pravde, i iz ovoga se vidi da pravda i zakon u ovoj državi imaju sve manje dodirnih tačaka", ocenio je Počuča.

Stanislava Zajović iz organizacije "Žene u crnom" kazala je očekuje fer suđenje s koga će se poslati jasna poruka da je nasilje nad braniteljkama ljudskih prava kažnjivo.

Podsetimo, Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) je 28. marta podneo krivičnu prijavu protiv Počuče Višem javnom tužilaštvu u Beogradu zbog rasne i druge diskriminacije, ali ju je tužilaštvo prekvalifikovalo u krivično delo ugrožavanje sigurnosti.

YUKOM je u podsetio da je, kao posledica Počučinog poziva na nasilje, ispred prostorija organizacije Žene u crnom održan protest desnicarskih organizacija, koji je rezultirao i peticijom stanara zgrade da se Žene u crnom isele iz svojih prostorija u Jug Bogdanovoj ulici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: