"Ultimatum Srbiji: Sankcije Rusiji"

Srbija do 1. septembra mora da se izjasni: da li će da uvede sankcije Rusiji i tako se pridruži EU ili će da zadrži sadašnju neutralnu poziciju, saznaju Novosti

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 23.07.2014.

11:25

Default images

Prema informacijama Novosti, pritisak Zapada na zvanični Beograd kulminirao je nakon obaranja malezijskog aviona iznad istočne Ukrajine.

Konkretno, evroatlantske sile traže da Srbija javno obeleži vlast u Kremlju kao glavnog krivca za tragediju koja se desila i da uvede sankcije Rusiji kao i ostale zemlje članice EU, piše ovaj list.

Kako saznaju Novosti u diplomatskim izvorima, bukvalno svi političari i diplomate koji su prethodnih dana razgovarali sa premijerom Vučićem decidirano su i bez rukavica insistirali da se Srbija tvrdo i jasno odredi po pitanju Rusije.

Kako piše ovaj list, između redova se čita da njihove poruke znače da bi Brisel mogao da zakoči evrointegracije Srbije ili blokira najavljene investicije.

Evroatlantski pritisci pojačani su i nakon zvanične posete Aleksandra Vučića Moskvi, a procenjuje se da će biti nastavljeni i intenzivirani u narednim nedeljama, pošto je potvrđen dolazak Vladimira Putina u Beograd 19. oktobra.

Kako piše ovaj list, Zapad traži da, pre tog datuma, Srbija potpuno raščisti sama sa sobom - hoće li stati uz rame EU i SAD ili će nastaviti da gaji strateške bilateralne odnose sa Ruskom Federacijom.

Od tog odgovora Beograda, suštinski zavisi i buduća spoljnopolitička pozicija i orijentacija naše države u novoj podeli globalnih karata, pišu Novosti.

Upitan o ovome na skupu povodom 100 godina od ultimatuma Austrougarske Srbiji i odgovora naše zemlje na taj dokument, premijer Vučić je rekao da se Srbiji niko ne obraća jezikom ultimatuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

312 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: