Erdogan: Više ne pričam sa Obamom

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio da je prestao da priča telefonom sa američkim predsednikom Barakom Obamom.

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.07.2014.

12:19

Default images

To ukazuje na sve veće tenzije između zvanične Ankare i Vašingtona zbog konflikata u Siriji i pojasu Gaze.

Vlasti u Ankari, koje su otvoreno stale na stranu sirijskih pobunjenika, a protiv predsednika Sirije Bašara Asada, osetile su se izdanima kad je Vašington odustao od vojne akcije protiv Damaska u septembru prošle godine, prenela je agencija AFP.

"Ranije sam ga (Obamu) zvao direktno telefonom. Pošto ne mogu da dobijem očekivane rezultate kad je reč o Siriji, sada medjusobno razgovaraju naši (američki i turski) šefovi diplomatija", istakao je Erdogan sinoć u intervjuu televizijskoj stanici ATV.

"Ali sa (potpredsednikom SAD DŽozefom) Bajdenom razgovaram. On zove mene i ja njega", rekao je turski premijer i dodao: "U tom procesu očekujem pravdu. Ne mogu da shvatim da se tako ponaša neko ko se javno zalaže za pravdu".

Poslednji telefonski razgovor Erdogan i Obam imali su 20. februara, posle kojeg je Bela kuća objavila saopštenje u kojem je turskog premijera optužila da je javnosti pogrešno predstavio sadržaj razgovora.

Jaz izmedju Turske i SAD je sve veći i zato što je Erdogan otvoreno kritikovao ofanzivu Izraela na pojas Gaze, pa je čak Tel Aviv optužio da sprovodi "državni terorizam i genocid" nad Palestincima, a Belu kuću je kritikovao zato što brani "disproporcionalno snažne mere" Izraela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: