EU pomaže opremanje škola u Srbiji

Učenici nešto više od 40 osnovnih i srednjih škola ući će u septembru u učionice opremljene novim nastavno-naučnim sredstvima koje donira EU.

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.07.2014.

16:58

Default images

Sredstva su pribavljena u okviru projekta "Razvionica", koji za cilj ima efikasnije uvođenje učenika u nastavni proces radi bolje primene stečenih znanja, ali i podizanje nivoa kompetencije nastavka.

Projekat se finansira iz pretpristupnih fondova EU (IPA), a polovina odobrenih sredstava, oko četiri miliona evra, biće utrošeno na opremanje škola, što znači da će svaka od obrazovnih ustanova uključenih u projekat do početka nove školske godine dobiti opremu vrednu između 50 i 130 hiljada evra.

Istovremeno će u tim školama započeti i ogledna nastava koja će u proces uvesti najsavremenije metodičke postupke, kako bi se postupno u obrazovnom sistemu sa pukog memorisanja prešlo na učenje koje akcenat stavlja na primenu znanja.

Te škole će, kako je danas objasnila jedna od koordinatora projekta Ljiljana Levkov, biti svojevrsne vežbaonice za profesionalni razvoj nastavnika, a osnovni kriterijum pri njihovom izboru bila je postojanje obližnje nastavničke visokoškolske ustanove čiji studenti imaju potrebu za praktičnom obukom.

Studenti tih fakulteta će, naime, dobiti mogućnost da u okviru prakse za budući poziv stiču iskustvo u najsavremenije opremljenim učionicama, a mentorsku pomoć će im pružati iskusni nastavnici koji prolaze specijalnu obuku u okviru ovog projekta.

"Razvionica", osim na obuku budućih nastavnika, akcenat stavlja i na usavršavanje postojećeg nastavnog kadra, tako da će do kraja projekta više od 13.000 predavača proći kroz višednevne treninge o primeni savremenog pristupa učenju i razvoju nastavničkih kompetencija.

Oslanjajući se na strategiju razvoja obrazovanja do 2020. godine, projekat predstavlja praktičan vid sprovođenja strateških inovacija obrazovnog sistema predviđenih nacionalnom regulativom, sa ciljem da se što bolje iskoriste ljudski potencijali Srbije.

"Razvionica" je zamišljena kao trogodišnji projekat, a od juna 2012. godine, kada je startovala, kroz njene programe obuke prošlo je oko 4.000 nastavnika, uključujući 1.300 mentora.

"Očekuje se da će projekat stvoriti bolju saradnju i motivisanost nastavnika i učenika, smanjiti broj konfliktnih situacija i nesporazuma, kao i broj izostanaka sa nastave", objasnila je danas Levkov predstavljajući dosadašnje rezultate "Razvionice".

Nosilac projekta, čiji je pun naziv "Podrška razvoju ljudskog kapitala i istraživanju - opšte obrazovanje i razvoj ljudskog kapitala", jeste Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a posredno ili neposredno u njega je uključena čitava mreža akademskih institucija i strukovnih udruženja.

"Razvionica" će, kako očekuju realizatori projekta, doprineti ukupnom porastu nivoa znanja, veština i osposobljenosti u društvu i razvoju ljudskog kapitala u Srbiji, kao i opštem ekonomskom i društvenom razvoju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: