Kremlj: Ukrajinski lovac iza MH17

Moskva, Kijev -- Ruska vojska saopštila je da se ukrajinski lovac SU-25 nalazio u blizini "boinga 777" kompanije "Malezija erlajnz" neposredno pre pada letelice.

Izvor: B92
Podeli

Ministarstvo odbrane Rusije navelo je da "Kijev mora da objasni zašto je vojni avion pratio putnički let".

"Letelica ukrajinske vojske detektovana je na udaljenosti od tri do pet kilometara od malezijskog boinga i u tim trenucima je povećavala visinu leta", rekao je u Moskvi šef Operacija direktorata Generalštaba Rusije, general-potpukovnik Andrej Kartopolov.

Kartopolov je rekao da "Rusija traži objašnjenje zašto je vojna letelica letela u civilnom vazdušnom koridoru u isto vreme i na istoj visini kao komercijalni let".

On je objasnio da avion SU-25 ima rakete vazduh-vazduh, koje mogu da unište objekte na udaljenosti do pet kilometara i dodao je da su na dan pada malezijskog aviona ukrajinske rakete zemlja-vazduh, koje mogu da pogode objekat na udaljenosti do 35 kilometara, bile postavljene nedaleko od Donjecka. Ovo je još jedna od mnogih optužbi izrečenih nakon tragedije leta MH17 u kojoj je poginulo 298 ljudi.

Ukrajina tvrdi da su za pad aviona odgovorni proruski separatisti iz oblasti oko Donjecka, kao i da su pomoć u naoružanju dobili od Rusije, a slične ocene daje i Zapad.

Na drugoj strani, predstavnici samoproglašene Donjecke Republike i ruski zvaničnici odbacuju te optužbe i tvrde da je avion srušila ukrajinska vojska.

"Rusija nije pobunjenicima isporučila raketni sistem "Buk", niti drugu vrstu naoružanja ili vojne opreme", rekao je Kartapolov.

Još nije otvorena puna istraga o padu letelice, niti je formiran međunarodni tim koji bi se njom bavio.

Trenutno je neizvesna sudbina vozova-hladnjača koji prevoze tela stradalih ljudi, jer njihov put blokiraju proruski separatisti, pod čijom je kontrolom i oblast u kojoj se srušio MH17.

Nepoznato je i šta je sa crnim kutijama, koje su "snage samoodbrane" pronašle na mestu pada. Ukrajina insistira na tome da one budu prebačene na ispitivanje u Kijev, dok se Rusija zalaže da proveru obavi novoformirano telo koje bi radilo pod okriljem UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 523 idi na stranu